Et utvalg av gjestene på den store konferansen om karikaturstriden skulle ut på byen og spise etterpå og hadde bestilt bord til 35 på restaurant Fiat ved Kongens Nytorv. Fredag kveld tikket beskjeden inn om at restauranten kansellerte bestillingen. De hadde funnet ut hvem selskapet besto av.

Helle Merete Brix beskriver opplevelsen:

Afvist på restaurant. Så har man prøvet det med, at være en del af et selskab, der først får plads og siden bliver der sagt nej. Formentlig på grund af sikkerheden.

Jeg deltog i Trykkefrihedsselskabets fine konference i går i anledning af tiåret for Muhammedtegningerne. Det foregik på Christiansborg, blandt talerne var Douglas Murray og Mark Steyn. Jeg var inviteret med til den efterfølgende middag på restaurant FIAT på Kgs. Nytorv.

Men der måtte i hast findes en ny restaurant efter at PET havde bestilt et bord på restauranten i nærheden af selskabet. Det er PET jo nødt til, når blandt andre Flemming Rose er blandt middagsgæsterne. Han kan ikke gå ud uden livvagter. FIAT meddelte, at man alligevel ikke ønskede selskabet i restauranten.

Hvis ikke det har med sikkerheden at gøre, må forklaringen være, at restaurant FIAT pludselig besluttede sig for, at man af ideologiske grunde ikke ville have Trykkefrihedsselskabet inden for dørene. Sikkerhed eller ideologi, begge forklaringer er ret usle.

Vi endte et skønt sted i nærheden af Nørreport. Man kvier sig ved at nævne stedet ved navn, for tænk hvis de får kolde fødder en anden gang. Maden var pragtfuld, og jeg tror også livvagterne fra PET nød den. .

Blant gjestene var Vebjørn Selbekk som har opplevd noe av det samme da han skulle intervjues på ThankGod its Friday på Karl Johan: Han var uønsket som gjest.

Kristian Kahrs, som er presseansvarlig i partiet Demokratene, hadde en lignende ubehagelig opplevelse på Danhostel som er en kjede av hoteller:

Hei, jeg vil herved sende sterkest mulig klage til Danhostel og deres systemadministratorer i symantec.com. Denne helgen skal jeg delta i konferansen «International Conference: The Danish Muhammad cartoon crisis in retrospect» som arrangeres av Trykkefrihedsselskabet i Danmarks øverste forsamling, Folketinget.

Når jeg prøver å komme inn på siden fra Danhostels trådløse nettverk får jeg tilbakemelding om at trykkefrihed.dk er en hatside, se skjermdumpen som er vedlagt. Resepsjonisten fortalte meg at dere har hatt problemer med at folk har lastet ned porno og besøkt andre lugubre sider, men dette er noe helt annet. Dette må ha vært lagt inn manuelt, formodentlig av en person som ikke er enig med Trykkefrihedsselsskapet og som har tatt en personlig avgjørelse om at trykkefrihed.dk skal blokkeres. Det er fullstendig uakseptabelt at en organisasjon som eksisterer for å forsvare ytringsfriheten skal blokkeres.

Jeg forventer at dere tar kontakt med den personen som har vært ansvarlig for blokkering av Trykkefrihed.dk og forklarer han eller henne om noen grunnleggende prinsipper om ytringsfrihet. Jeg forventer også at direktør Ole Andersen tar fatt i denne saken personlig, og jeg forventer en tilbakemelding og beklagelse. For Danhostels del, vil jeg håpe at teknisk webmaster Søren Thinggaard Andersen ikke har noe med dette å gjøre.

Egentlig hadde jeg planlagt å bo på Danhostel i København frem til mandag, men hvordan er mulighetene for å få refundert de siste to nettene? Jeg gjentar: dette er fullstendig uakseptabelt.

De to episodene beskriver hvordan friheten undergraves innenfra av hverdagslivets aktører: En restaurant som smider gjestene ut fordi de lider av berøringsangst og en hotellkjede som gir seg til å leke meningspoliti.

Denne form for sensur har blitt mer omfattende på de ti år som er gått siden karikaturstriden og de som utøver den mener det er et fremskritt. De vil ikke vedkjenne seg at det er sensur de bedriver.

Det er det største problemet. Vi befinner oss på forskjellige planeter, og som kjent tilhører pressen sistnevnte gruppe. Oppdragerne.