IS holder en nordmann som gissel. Mannen er 48 år og heter Ole Johan Grimsgaard-Ofstad og er fra Oslo. Han ble tatt i slutten av januar.

I hele denne tiden har regjeringen arbeidet for å få ham satt fri. Men har holdt opplysningene hemmelige for ikke å ødelegge mulighetene.

Men da IS la ut bilder av nordmannen og en kineser i gulefangedrakter, måtte regjeringen stå frem. Erna Solberg var imidlertid svært ordknapp på pressekonferansen. Hun bekreftet bare faktum: At en nordmann er tatt, og at regjeringen ikke betaler løsepenger.

IS sier den som vil kan få kjøp Ole Johan Grimsgaard-Ofstad fri.

IS er kjent for å kreve astronomiske summer i løsepenger. Al-Qaida-tilknyttede grupper har forhandlet frem løslatelser, men IS har helt andre metoder. De krever så store summer at det vil være nærmest en kapitulasjon å utbetale pengene. Det at tilbudet ikke kunne godtas kjennes ordentlig vondt for de pårørende i ettertid.

Det er ikke opplyst hva Ole Johan Grimsgaard-Ofstad drev med i Syria. Han meldte i januar at han var kommet frem til Idlib. Dette er ikke et område sivile velger å dra til uten en spesifikk grunn. Hva denne grunnen er vil bestemme hvor mye sympati han får. VG

ANNONSE
ANNONSE
Liker du det du leser? Vipps noen kroner til Document på 13629