Innenriks

IS holder en nordmann som gissel. Mannen er 48 år og heter Ole Johan Grimsgaard-Ofstad og er fra Oslo. Han ble tatt i slutten av januar.

I hele denne tiden har regjeringen arbeidet for å få ham satt fri. Men har holdt opplysningene hemmelige for ikke å ødelegge mulighetene.

Men da IS la ut bilder av nordmannen og en kineser i gulefangedrakter, måtte regjeringen stå frem. Erna Solberg var imidlertid svært ordknapp på pressekonferansen. Hun bekreftet bare faktum: At en nordmann er tatt, og at regjeringen ikke betaler løsepenger.

IS sier den som vil kan få kjøp Ole Johan Grimsgaard-Ofstad fri.

IS er kjent for å kreve astronomiske summer i løsepenger. Al-Qaida-tilknyttede grupper har forhandlet frem løslatelser, men IS har helt andre metoder. De krever så store summer at det vil være nærmest en kapitulasjon å utbetale pengene. Det at tilbudet ikke kunne godtas kjennes ordentlig vondt for de pårørende i ettertid.

Det er ikke opplyst hva Ole Johan Grimsgaard-Ofstad drev med i Syria. Han meldte i januar at han var kommet frem til Idlib. Dette er ikke et område sivile velger å dra til uten en spesifikk grunn. Hva denne grunnen er vil bestemme hvor mye sympati han får. VG