IS-terroristen El Shafee Elsheikh er dømt for grusomme drap og andre overgrep. Foto: Alexandria Sheriff’s Office via AP

IS-terroristen El Shafee Elsheikh er av en domstol i USA funnet skyldig i drap på fire amerikanere i Syria. Han kan også ha et norsk liv på samvittigheten. Nå venter streng straff.

NTB-AFP melder at en jury i Alexandria i USA fant den sudansk-fødte britiske 33-åringen skyldig på alle åtte tiltalepunkter, blant annet støtte til en terroristorganisasjon, bortføring og drap.

Nå venter en streng straff for islamisten, men straffen er ennå ikke idømt. Byen Alexandria ligger i delstaten Virginia, der dødsstraffen er opphevet, så det blir snakk om et fengselsopphold av uviss lengde.

Dødsstraffen ble her opphevet så sent som i 2021, av den demokratiske guvernøren Ralph Northam.

Elsheikh var medlem av en beryktet gruppe innen IS som holdt innesperret, torturerte og drepte utenlandske fanger i årene 2012 til 2015, alt angivelig i islams navn.

De fire medlemmene av gruppen ble døpt «The Beatles» som følge av sine britiske aksenter. 33 år gamle Elsheikh ble døpt «Jihadi George».

Norsk gissel

Blant ofrene var norske Ole Johan Grimsgaard-Ofstad, som ble tatt som gissel av IS i Syria i 2015 og torturert og drept etter lange forhandlinger om løsepenger.

Elsheikh har i avhør sagt at han deltok i forhandlinger med den norske regjeringen om løsepenger for Grimsgaard-Ofstad, men ifølge daværende statsminister Erna Solberg (H) var det aldri aktuelt å inngå noen avtale om dette.

– Dette er et prinsipp vi ikke kan fravike i møte med kyniske terrorister, sa Solberg da spørsmålet om løsepenger ble reist.

Pågrepet og utlevert

Elsheikh ble pågrepet av kurdiske styrker i Syria i 2018 sammen med et annet medlem av gruppa, den 37 år gamle briten Alexanda Amon Kotey. To år senere ble de utlevert til USA, der de ble tiltalt for medvirkning til drap på de to amerikanske journalistene James Foley og Steven Sotloff, samt de to amerikanske hjelpearbeiderne Peter Kassig og Kayla Mueller.

Kotey sa seg skyldig og inngikk i september i fjor et forlik som innebærer at han skal sone 15 år i et amerikansk fengsel. Deretter blir han utlevert til Storbritannia, der en ny tiltale venter.

Elsheikh nektet straffskyld, men greide ikke å overbevise juryen i Alexandria om sin uskyld.

Grusomme handlinger mot gisler fra 15 land

«The Beatles» skal i årene 2012 til 2015 ha holdt minst 27 gisler fra 15 land i Syria. Noen av dem ble løslatt etter forhandlinger om løsepenger, mens andre ble halshogd for åpent kamera. Opptakene ble deretter spredt i propagandavideoer for IS.

Lederen for gruppen, briten Mohammed Emwazi, kjent som «Jihadi John,» ble drept i et amerikansk droneangrep i Syria i 2015.

Aine Lesley Davis, kjent som «Jihadi Paul», soner en terrordom i Tyrkia. Kotey gikk under tilnavnet «Jihadi Ringo».

Elsheikh hadde ifølge tiltalen ansvaret for å koordinere forhandlingene om løsepenger, noe som skjedde via e-post.

Sterke vitnemål i saken 

Den spanske fotografen Ricardo Garcia Vilanova ble holdt som gissel av «The Beatles» i seks måneder i 2014. Han har fortalt om daglig tortur og drap i «en sadistisk atmosfære».

Både han og flere andre tidligere gisler vitnet i rettssaken mot Elsheikh, og det samme gjorde en yazidi-kvinne som jobbet for Dansk Flygtningeråd da hun ble tatt til fange i 2013.

Kvinnen ble tatt til fange sammen med amerikanske Kayla Mueller, som skal ha blitt overlatt til IS-sjefen Abu Bakr al-Baghdadi. Han voldtok henne angivelig en rekke ganger før han drepte henne.

Baghdadi ble drept av amerikanske spesialstyrker i Syria i 2019, og verdens savn etter ham har siden vært lite.

IS er fortsatt i aktivitet. Les også: 

IS bak terroraksjonen i Israel

Bestill til deg selv eller andre: 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.