Aine Lesley Davis, også kjent som «Jihadi Paul» ble onsdag utlevert fra Tyrkia til Storbritannia. Der har mannen som ble domfelt av tyrkiske domstoler for å ha vært med i en IS-gruppe med tilnavnet «The Beatles», sittet fengslet siden 2015. Aine Davies ble umiddelbart arrestert og siktet for terror av britisk politi.

Aine Davies antas å ha vært medlem av den beryktede IS-cellen «The Beatles», som blant annet sto bak kidnapping og drap av flere journalister i Syria i årene 2012-15. Ifølge amerikanske myndigheter var cellen involvert i drap, ofte halshogginger, av minst 27 gisler.

During his trial, Davis denied being part of the cell, nicknamed the Beatles because of members’ British accents.

The group’s actions are said to have resulted in the deaths of four US hostages – journalists James Foley and Steven Sotloff and aid workers Kayla Mueller and Peter Kassig – British aid workers David Haines and Alan Henning and Japanese journalists Haruna Yukawa and Kenji Goto. (BBC)

Cellen skal ha bestått av fire medlemmer, alle oppvokst vest i London, og alle av utelandsk opprinnelse. Som med mange andre terrordømte i Europa, hadde også Davies fått dommer for narkotika og våpenbesittelse før han ble islamist. Han konverterte og skiftet navn til Hamza (ar.: sterk og standhaftig), før han i 2013 reiste til Syria for å slutte seg til IS.

To andre medlemmer av gruppen ble arrestert av USA. Alexanda Kotey ble dømt til livsvarig fengsel, mens El Shafee Elsheikh, kjent som «Jihadi George», ble funnet skyldig av en amerikansk rett i april. Dom er ventet i løpet av august. Begge ble fradømt sine britiske statsborgerskap i 2018.

Aine Davis: Alleged fourth IS ‘Beatle’ arrested in UK on terror charges (BBC)

Les også:

«Jihadi George» for retten i USA

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.