Den tidligere Guantanamo-fangen Moazzam Begg er arrestert i Storbritannia, mistenkt for terrorisme. Begg har markert seg som menneskerettsaktivist og var med å starte en organisasjon for å hjelpe tidligere Guantanamo-fanger.

Han var en av de fire som ble tatt av politiet i West Midlands tirsdag, mistenkt for å ha vært delaktig i terrorisme i Syria. I tillegg til 45 år gamle Moazzam Begg er en 36 år gammel mann, en 44 år gammel kvinne og hennes 20 år gamle sønn arrestert.

Britiske myndigheter gir uttrykk for økende uro for jihad-trafikken til Syria. Bare i januar ble 16 arrestert for slik virksomhet, mot 24 i hele fjor.

En talskvinne for politiet opplyser at politiet valgte å offentliggjøre navnet på Begg «fordi det har allmennhetens interesse», men legger til at det «ikke nødvendigvis er det samme som at Begg er skyldig».

Politiet mistenker Begg for å tilhørt en treningsleir for terrorister, og for å legge til rette for terrorist-virksomhet i utlandet.

Begg, som er britisk statsborger, er fra Birmingham men flyttet til Afghanistan i 2001 og videre til Pakistan i 2002 da krigen i Afghanistan startet. Han ble arrestert i Islamabad i 2002 og tatt til Bagram-leiren i Afghanistan, før han senere ble flyttet til Guantanamo-leiren.

I januar 2005 ble han løslatt og reiste tilbake til Storbritannia. Han ble ikke dømt for noe lovbrudd og har alltid bedyret sin uskyld. Siden løslatelsen har han vært tilknyttet den muslimske menneskerettighetsorganisasjonen Cage, med hovedkontor i London.

Han ligger forøvrig an til en kompensasjon på flere millioner pund fra den britiske staten etter sitt opphold på Guantanamo, hvor han satt i to år, ifølge Birmingham Mail

The latest arrests today come after it was revealed about 400 British-based extremists have gone to Syria over the last two years – and just over half have returned to the UK. In recent weeks, ministers have been told that about 250 Britons who went to train and fight in war-torn Syria are now back in the UK – with the conflict described by one top domestic security official as a ‘magnet’ for jihadi activity.

At the time, a senior Whitehall source said the Syrian threat was ‘serious’ and presented ‘real challenges for intelligence agencies’. The Birmingham arrests follow reports of what is thought to be the first instance of a British-based jihadist staging a suicide attack on a Syrian government prison in the country.

Abdul Waheed Majeed, 41, is suspected of being responsible for driving a lorry into a jail in Aleppo and detonating a bomb earlier this month. He is among an estimated 20 Britons who have been killed in the fighting in the war-torn state.

MI5 director-general Andrew Parker told MPs last year that the civil war in Syria has been a magnet for hundreds of British nationals looking for the opportunity for ‘jihadi’ activity, many of whom have come into contact with al Qaida-supporting groups before returning to the UK.

Home Office minister James Brokenshire recently said the issue now formed a significant and growing area of focus for the British security services and warned concerns over terror-related and jihadi activity linked to Syria were ‘likely to be with us for the foreseeable future’. Daily Mail

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂