En brite som var medlem av gisselgruppen «The Beatles» har i avhør sagt at han forhandlet med den norske regjeringen.

Norske Ole Johan Grimsgaard-Ofstad ble tatt som gissel i Syria i 2015. Samme år ble han torturert og drept av terrorgruppa IS etter lange forhandlinger om løsepenger.

Den britiske statsborgeren El Shafee Elsheikh, som var en del av IS-gisselgruppen som ble kalt «The Beatles», har i avhør sagt at «han deltok i noen forhandlinger om løsepenger, inkludert med den norske regjeringen».

Det kommer fram i amerikanske rettsdokumenter NRK har fått tilgang til.

El Shafee Elsheikh møter denne måneden i amerikansk rett, tiltalt for kidnapping og drap på fire amerikanske statsborgere.

Også et annet «The Beatles»-medlem, Alexanda Kotey, er pågrepet og er i en rettsprosess.

Politiadvokat Espen Hanken i Kripos sier avhørene av Elsheikh er «høyst relevant og interessant».

– Slik vi ser det, er det informasjon som ytterligere synes å kunne styrke mistanken om at personer i IS, omtalt som «The Beatles», også var involvert i frihetsberøvelsen og drapet på Grimsgaard-Ofstad, sier Hanken.

Kripos forsøker nå å få avhørt både Elsheikh og Kotey for å få opplyst saken om Grimsgaard-Ofstad. Politiadvokaten opplyser til NRK at de da vil få status som mistenkte.

Hanken antar at begge IS-medlemmene vil bli dømt til livstid i fengsel.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.