Feature

Lørenskog kulturhus. Bollywood-festival og hijabkledde kvinner. Hvem savner vel den gamle norske bygda som lå her for noen år siden?

Lørenskog kulturhus. Bollywood-festival og hijabkledde kvinner. Hvem savner vel den gamle norske bygda som lå her for noen år siden?

Det er to ting som ser ut til å være symbolene på Det nye Norge. Politikere som hyller multikulturen er stolte av den nye og mangfoldige befolkningen. De viser også en iver i å sette i gang bygging av kulturhus. Stoltheten er stor når kulturhusene åpnes.

I helgen har jeg vært en snartur innom en av Oslos nærområder, nærmere bestemt Lørenskog. Dette var i en ikke alt for fjern fortid en bygd utenfor vår hovedstad. Bygda har fortsatt gårder og jordbruk, men er nå for det meste i stor grad urbanisert. På Metro-senteret er hijab et svært tilstedeværende symbol. Fremmede språk høres stort sett over alt. Det er lett å se at i en ikke alt for fjern fremtid vil norsk være det største minoritetsspråket. Kanskje norsk til og med blir et ikke eksisterende språk i dette miljøet.

Vel ute av kjøpesenteret kommer jeg ut på en plass som ser kjølig ut. Betong og glass dominerer hele området. Tre stoler er støpt fast i grunnen som en invitasjon til å sette seg ned, men hvem setter seg ned på utstilling i sentrum av en plass på størrelse med en liten fotballbane?

Det store glasshuset er kulturhuset. Der er det Bollywood-festival. Over plassen vandrer femmedkulturelle. På vei fra lørdagshandel til Bollywood-festival. Hijaben er knyttet fast til mange mødre og en del små døtre.

Kulturhus. Bollywood. Hijab. Hvem i allverden savner den gamle bygda når den nå fremstår som en liten by med internasjonalt, og ikke minst, muslimsk miljø?

Les også

-
-
-
-
-
-
-
-

Les også