Lørenskog kulturhus. Bollywood-festival og hijabkledde kvinner. Hvem savner vel den gamle norske bygda som lå her for noen år siden?

Lørenskog kulturhus. Bollywood-festival og hijabkledde kvinner. Hvem savner vel den gamle norske bygda som lå her for noen år siden?

Det er to ting som ser ut til å være symbolene på Det nye Norge. Politikere som hyller multikulturen er stolte av den nye og mangfoldige befolkningen. De viser også en iver i å sette i gang bygging av kulturhus. Stoltheten er stor når kulturhusene åpnes.

I helgen har jeg vært en snartur innom en av Oslos nærområder, nærmere bestemt Lørenskog. Dette var i en ikke alt for fjern fortid en bygd utenfor vår hovedstad. Bygda har fortsatt gårder og jordbruk, men er nå for det meste i stor grad urbanisert. På Metro-senteret er hijab et svært tilstedeværende symbol. Fremmede språk høres stort sett over alt. Det er lett å se at i en ikke alt for fjern fremtid vil norsk være det største minoritetsspråket. Kanskje norsk til og med blir et ikke eksisterende språk i dette miljøet.

Vel ute av kjøpesenteret kommer jeg ut på en plass som ser kjølig ut. Betong og glass dominerer hele området. Tre stoler er støpt fast i grunnen som en invitasjon til å sette seg ned, men hvem setter seg ned på utstilling i sentrum av en plass på størrelse med en liten fotballbane?

ANNONSE

Det store glasshuset er kulturhuset. Der er det Bollywood-festival. Over plassen vandrer femmedkulturelle. På vei fra lørdagshandel til Bollywood-festival. Hijaben er knyttet fast til mange mødre og en del små døtre.

Kulturhus. Bollywood. Hijab. Hvem i allverden savner den gamle bygda når den nå fremstår som en liten by med internasjonalt, og ikke minst, muslimsk miljø?

ANNONSE
Liker du det du leser? Vipps noen kroner til Document på 13629