Med innbrudd, skadeverk og ildspåsettelse som virkemidler ble det torsdag iverksatt to protestaksjoner mot bosetting av asylsøkere i Quinto di Treviso, en liten by (9000 innb.) i Italias nordøstlige hjørne ikke langt fra Venezia.

Natten til torsdag brøt noen innbyggere på stedet seg inn i en leiegård med tomme leiligheter som var planlagt å gi husrom til omlag hundre asylanter, og tok med seg møbler og fjernsynsapparater som de satte fyr på utenfor bygningen.

Senere på dagen gjennomførte demonstranter en sitt ned-aksjon i gaten foran et leilighetshotell hvor de hundre bor i påvente av at andre lokaler skal bli klare. Hensikten var å forhindre at bedriften som leverer mat til asylantene skulle komme frem til bygningen. Også der gikk noen demonstranter inn i bygningen, hvor de tok med seg madrasser utenfor som også ble påtent.

Politiet grep inn for å gjenopprette orden uten at det kom til håndgripeligheter. Ordensmakten fikk derimot sitt pass påskrevet av illsinte demonstranter, som dette opptaket viser:

Det har lenge bodd asylsøkere på stedet, men tidligere har de vært spredt på forskjellige steder, som etter myndighetenes oppfatning ikke er egnede. Derav beslutningen om å samle dem, hvilket åpenbart passet eieren av den tomme leiegården som hånd i hanske. Folk på stedet har derimot protestert, blant annet fordi de frykter verditap på egne boliger.

Fredag bar protesten deres frukter, da myndighetene besluttet å flytte asylantene til en nedlagt kaserne utenfor byen. Politikk føres åpenbart ikke bare med ord.

 

La Stampa
RAI

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂