Flere hundre demonstranter samlet seg onsdag ettermiddag utenfor Berlins lufthavn for å protestere mot en deportasjon av avviste afghanske asylsøkere til Afghanistan, melder tyske medier. Blant demonstrantene var også politikere tilhørende partier i delstaten Berlins rød-rød-grønne regjeringskoalisjon.

De rundt 350 aktivistene blokkerte først motorveien til flyplassen, for deretter å samle seg utenfor terminal 5, der opprørspoliti stod klare for å hindre dem i å ta seg inn i terminalbygningen, skriver Tagesspiegel. Det kom til håndgemeng mellom demonstranter og politi, men ingen ble arrestert, opplyser den tyske avisen.

Aktivistene hevder at det er for farlig å sende avviste asylsøkere til Afghanistan, og at det ikke kan gjøres unntak selv for kriminelle. Berlins innenriksminister Andreas Geisel hadde ikke desto mindre gitt ordre til deportasjonen, som altså fant sted onsdag kveld.

Ifølge Frankfurter Allgemeine landet flyet tidlig torsdag morgen i Kabul med 20 afghanske menn ombord. Det var 38. gang et deportasjonsfly gikk fra Tyskland til Afghanistan siden desember 2016. I alt 1035 afghanere er blitt hjemsendt fra Tyskland på denne måten.

Det oppholder seg anslagsvis en halv million avviste asylsøkere i Tyskland. I mars 2017 var nærmere 33.000 av disse fra Afghanistan.

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.