Tysk politi ledsager 50 avviste afghanske asylsøkere om bord i et deportasjonsfly i Frankfurt 14. desember 2016. Foto: Ralph Orlowski / Reuters / Scanpix.

Over 200 planlagte returer av afghanske asylsøkere som har fått avslag i Tyskland, er blitt stanset fordi pilotene nektet å fly asylsøkerne.

Asylreturer til Afghanistan er kontroversielt i Tyskland, og mange piloter vil ikke være med på utsendelsen av dem som har fått avslag, skriver Deutsche Welle. Venstrepartiet Die Linke har innhentet opplysninger som viser at pilotene har stanset 222 planlagte asylreturer.

Mellom januar og desember i år ble 85 asylreturer med Lufthansa og datterselskapet Eurowings kansellert. En talsmann for Lufthansa forsvarer sine ansatte og sier at sikkerheten kan være et problem for disse avgangene.

– Til sjuende og sist er det pilotene som i hvert enkelt tilfelle tar avgjørelsen om å transportere passasjerer. Dersom han eller hun har inntrykk av at sikkerheten kan bli påvirket, må vedkommende nekte å gjennomføre flygningen, sier Michael Lamberty til avisen Westdeutsche Allgeimeine Zeitung. Han sier at mannskapet enkelte ganger selv snakker med passasjerer som skal sendes ut av landet.

Samtidig med at enkelte piloter altså nekter å ta med asylsøkere som har fått avslag, øker antallet returer fra Tyskland. Landet er fortsatt det viktigste målet for flyktninger og migranter som kommer til EU, og tyske myndigheter behandler flere asylsaker enn alle de øvrige EU-medlemmene til sammen.

I første halvår i år behandlet Tyskland 388.201 asylsøknader, ifølge Die Welt. Parallelt med at antallet returer øker, er det flere som klager på avslag. Nesten annenhver asylavgjørelse i første halvår ble anket, og antall anker er nå nesten dobbelt så høyt som i samme periode i fjor.