Tysk politi ledsager 50 avviste afghanske asylsøkere ombord i et deportasjonsfly i Frankfurt den 14. desember 2016. Foto: Ralph Orlowski / Reuters / Scanpix.

 

Opptrappingen av konflikten mellom Taliban og regjeringen i Afghanistan, har fått konsekvenser for uttransporteringen av avviste afghanske asylsøkere fra Tyskland, skriver Die Welt: Inntil videre er det kun kriminelle og personer som utgjør en sikkerhetstrussel, som kan sendes tilbake til Afghanistan.

Ifølge tyske medier er det en intern vurdering den tyske regjeringen har gjort av sikkerhetssituasjonen i Afghanistan, som ligger til grunn for disse nye retningslinjene, som i praksis har vært uoffisielt anvendt allerede siden angrepet på den tyske ambassaden i Kabul i mai. Den senere tiden har også sett en økende kritikk av uttransporteringen til landet.

Fra begynnelsen av 2017 og frem til slutten av juni var da heller ikke flere enn 282 personer blitt sendt tilbake til Afghanistan.

CSU-leder Horst Seehofer har muligens rett i at det er umulig å sende migranter tilbake, men det handler i så fall også om en delvis selvpåført udugelighet. Hvorfor skal personer uten asylrett nyte godt av en bedre sikkerhetssituasjon enn sine landsmenn hjemme som ikke hadde ressurser til å reise ulovlig til Europa?

For flere afghanske provinsers vedkommende strekker ikke det britiske utenriksdepartementet seg til å fraråde «essential travel». Det å fortelle omverdenen at døren fra Afghanistan til Europa ikke skal være vidåpen, må anses som «essential enough».

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂