Nytt

Ikke alle italienske protester mot nærvær av asylsøkere i et uønsket høyt antall, er voldelige, selv om det er disse som finner veien til enkelte internasjonale medier.

Flere titalls demonstranter fra Badia Prataglia – et lite lokalsamfunn med 785 innbyggere in the middle of nowhere i de toscanske Appeninnene mellom Firenze og San Marino – nedla lørdag formiddag arbeidet og protesterte i tre timer utenfor prefekturet i provinshovedstaden Arezzo mot planer om å bosette 100 asylanter i et familiedrevet turisthotell på stedet, som nylig hadde stengt etter 130 års drift.

Deltagerne var nøye med å understreke at de ikke er prinsipielle motstandere av å ta imot noen, men at antallet må reduseres kraftig, f.eks. til 10 eller 20, da et lite samfunn er sårbart for store forandringer. Blant parolene demonstrantene viste, var «Ja til gjestfrihet, nei til spekulasjon», «Ja til solidaritet, nei til sosial ruin», «Integrasjon og forholdsmessighet, uten tvang» og «Ikke bring folk i vanskeligheter til bristepunktet».

For eierne av hotellet er det naturlig nok kommersielt interessant med flest mulig beboere når det er ensbetydende med høyere inntekter garantert av staten. For andre er det først og fremst en uvelkommen omveltning av omgivelsene.

Borgermester Carlo Toni i Poppi, kommunen lokalsamfunnet tilhører, sier til Corriere Fiorentino:

Samfunnet vårt er generøst, gjestfritt og vennlig, men ikke i stand til å ta imot flere enn høyst tjue flyktninger. Om det kom førti, ville det være et problem. Hvis det kommer hundre? Det ville være et nederlag for meg og for hele min administrasjon. […] Å gå over hodet på borgerne og de lokale institusjonene, kan være farlig.

Den foregående ukens hendelser i Roma-bydelen Tor Sapienza, illustrerer poenget. Der blir enden på visa at asylsøkerne flyttes, hvilket vil si at vold i praksis har fungert.

I dette tilfellet har en fredelig og intelligent protest mot regjeringen båret vitnesbyrd om et vitalt lokaldemokrati – mer enn norske småsteder som havner i tilsvarende situasjon. Om dets anstrengelser ikke blir premiert med noen resultater, sender de to sakene tilsammen et forferdelig dårlig signal.

 

L’hotel fa arrivare 100 profughi – Il paese protesta e fa la serrata