En demonstrant med gassmaske på seg spaserer den 15. april rundt i bushen et sted i Frankrike omgitt av tåregass politiet har tatt i bruk, som om det var den naturligste ting av verden. Hva er bakgrunnen?

Et område i Notre-Dame-des-Landes ikke langt fra Nantes nordvest i Frankrike var i mange år påtenkt som lokalisering av en ny flyplass, men aktivister okkuperte området i protest mot planene. I januar ble ideen skrinlagt, så hvorfor blir 2500 politifolk i full opprørsmundur satt inn for å fjerne 250 demonstranter?

Fordi mange av aktivistene hadde bygget permanente hjem på stedet i løpet av de ti årene protestene hadde vedvart, og både næringsvirksomhet, serveringsteder, et marked og en radiostasjon hadde oppstått i det som etterhvert ble et lite lokalsamfunn. Hvorfor ikke bare bli igjen, selv om bakgrunnen for at man dro dit, ikke lenger eksisterer?

Men for franske myndigheter er det hele å anse som et lovløst område, og slike kan man ikke ha. Aktivistene gir seg ikke så lett, og har tatt i bruk barrikader, ildspåsettelser og andre metoder for å yte motstand, tilsynelatende også i strid med den miljøvennlige innstillingen som lå til grunn for protesten mot flyplassen.

Det er naturligvis en kamp mot overmakten, men den ser likevel ut til å gi de involverte en slags mening, og det er vanskelig ikke å merke en viss sans for deres kamp. Situasjonen er ikke uten humor. Må nå et samfunn alltid oppstå som følge av lov, byråkrati, planlegging og regulering?

Foto: Stephane Mahe / Reuters / Scanpix.