Serbias statsminister Ana Brnabic. Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

For å dempe protester fra miljøvernere, har den serbiske regjeringen bestemt at de ikke vil tillate åpningen av en litiumgruve. Men litium er viktig for elbilene nettopp miljøvernere ivrer for.

NTB-AP melder at tusenvis av demonstranter i flere helger har samlet seg i Beograd og andre serbiske byer for å protestere mot den planlagte litiumgruva. Til tross for forsøk på å stoppe protestene fra myndighetenes side, har demonstrantene blokkert veier og broer for å få fram budskapet.

Gruvegiganten Rio Tinto får nå lisensen til å åpne en litiumgruve kansellert av regjeringen.

– Vi har etterfulgt kravene fra miljøprotestene, og satt en stopper for Rio Tinto i Serbia. Det er avgjort. Det er over, sier statsminister Ana Brnabic i en TV-tale.

Mange vil stusse over at nettopp miljøvernere er så sterkt imot utvinning av litium. Dette stoffet blir brukt i batterier til elbiler, og er et stadig mer ettertraktet metall.

Hele overgangen fra fossilt til elektrisk drevne kjøretøy er per i dag i stor grad basert på nettopp batteriproduksjon, med litium som et sentralt element.

Likevel raser altså miljøverngrupper også mot denne løsningen. Demonstrantene i Serbia mente gruveprosjektet ville ha forårsaket alvorlige miljøskader.

Les også: 

Elbil-misjoneringen: Et forsvinnende lite antall biler presenteres som «en milepæl»

 

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Vi ønsker oss enda flere abonnenter:

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.