Nytt

Finansministrene i eurogruppen satt sammen i ni timer lørdag, uten å komme til enighet.

Før møtet virket det som om forhadnlingene om en tredje lånepakke til Hellas ville komme i gang. Men på møtet viste det seg at mange land hadde sterke reservasjoner. De tror ikke på greske løfter. De vil se handling.

Skeptical euro zone finance ministers demanded on Saturday that Greece go beyond painful austerity measures accepted by Prime Minister Alexis Tsipras if he wants them to open negotiations on a third bailout for his bankrupt country to keep it in the euro.

The ministers postponed until Sunday a decision on whether to recommend starting talks on a new loan for Athens and sought further commitments first on product market liberalization, labor laws, privatization, state reform and more defense cuts, plus a promise to pass key laws next week, officials said.

The Eurogroup session will resume on Sunday, five hours before heads of state and government of the 19-nation currency area are to meet to decide on Greece’s fate in the euro zone.

 

Motstridende ønsker og interesser gjorde at møtet ikke klarte komme frem til noe vedtak. Etter ni timer måtte lederen av eurogruppen,Jeroen Dijsselbloem, avblåse. Da begynte stemningen å bli amper og diskusjonen høylytt. Tilliten til Hellas er på et lavmål.

Eurogruppen mener Hellas ikke har oppfylt hva det lovet. I tillegg kommer nye lånebehov og behovet stiger for hver dag. Bankene må rekapitaliseres og uvissheten som har hersket i flere uker gjør at kassene er tomme. Det anslås at Hellas trenger å låne 82 milliarder euro, ikke 54 som først anslått. Bare bankene trenger 25 milliarder euro. Det kan virke som om Hellas er blitt et bunnløst hull.

Tyskerne la frem et «paper» som foreslår at Hellas tar en pause fra eurosonen i fem år. Det er det samme som en utmeldelse.

Highlighting the depth of reluctance to grant another rescue to Greece after two bailouts since 2010 worth 240 billion euros, Germany’s finance ministry put forward a paper demanding stronger Greek measures or a five-year «time-out» from the euro zone that looked like a disguised expulsion.

Forslaget er typisk for EUs måte å håndtere motsetninger og konflikter på. Man vil gjerne ha en løsning på egne premisser, men vil ikke betale prisen. En grexit vil være et prestisjetap for EU, derfor må det kalles noe annet.

Det spørs om slike halvveisløsninger er holdbare. De kamuflerer handlingslammelse og unnfallenhet. EUs store svakhet.

Hellas’ økonomi er blitt et svart hull, men politisk er EU uten handlekraft. Det er mer alvorlig for Europa.

Forslaget som Tsipras fikk vedtatt i nasjonalforsamlingen natt til lørdag, går inn for nye sparetiltak og økt moms. Men tyskerne vil at grekerne enten går ut, eller setter av et fond på 50 milliarder euro:

The German paper, which Schaeuble presented in the meeting, demanded that Athens transfer state assets worth 50 billion euros into a trust fund to pay down debt, or take a five-year «time-out» from the euro zone during which some of its debt would be written off.

 

Hvor skulle Hellas få en slik sum fra? Selge Parthenon og øyene?

 

 

Reuters