Parlamentet i Slovakia var det siste som skulle godkjenne bidraget til EUs stabilitetsfond. Mye sto på spill. Likevel sa det lille landet på 5.5 million nei.

Tjenestemenn i Brussel var raskt ut med å si at man kunne gå utenom Slovakia, og undergravde dermed den nasjonale suvereniteten til medlemslandene. Alternativt: forslaget kunne legges frem en gang til, inntil man fikk det vedtatt.

Brussel synes ikke å forstå at EU og eursonens krise handler om tillit, og den er det ikke Brussel som bestemmer over. Det er noe man opparbeider seg og beholder.

Egentlig er dette EUs store svakhet at det aldri har forstått at tillit ikke er noe man kan gi seg selv, men noe man gjør seg fortjent til.

Slovakene sa nei. Det fremstilles internasjonalt nærmest som en frekkhet. Norge har vært i samme situasjon, Danmark også, og Irland. Hvordan våger de? synes de store landene og maktsentraene å si.

På BBC World sa en analytiker at det slovakene hadde reagert på var løftebrudd: da Stabilitetsfondet ble vedtatt i juli het det at pengene ikke skulle gå til å redde private banker og ikke til Hellas. Nå er det det som skjer, fordi situasjonen har endret seg. Men slovakene mener at dette ikke bare er løftebrudd, det er også å kaste gode penger etter dårlige. De mener at Hellas allerede er konkurs. De forplikter seg for 10 milliarder dollar. Det er mye for et lite og fattig land.

Statsminister Iveta Radovica hadde høynet innsatsen ved å stille kabinettspørsmål. Det hjalp ikke. Flertallet sa nei.

With 55 lawmakers voting for the measure, 9 against it and 60 abstaining, the Slovak governing coalition failed to muster the necessary votes to pass the plan that would have required Slovakia to contribute roughly $10 billion in debt guarantees.

Frihets- og solidaritetspartiet påpekte at grunnen til at forslaget fortjente å bli nedstemt var at hverken EU eller regjeringen har holdt ord.

Nå begynner hestehandlene for å stable en ny regjering på bena som kan redde utvidelsen og de nye fullmaktene til Stabilitetsfondet.

Imens går tiden og tilliten til EU-systemet synker.

In a news conference after the vote, the leader of the opposition Smer party, Robert Fico, said that the “government failed in its responsibility for governing and ruling, and the prime minister bears the blame for this international shame and scandal.” Mr. Fico said that his party was ready to discuss forming a new coalition government now that the prime minister’s party had lost the vote of confidence.

“We are waiting for proposals and initiatives from the coalitions, meetings, their ideas and their proposals,” he said. “We wait for proposals from their side.”

The prime minister, Iveta Radicova, called on her coalition partners to reach a deal with Mr. Fico’s party, which has the most lawmakers in Parliament. “We are a small and export-oriented economy, and we need partners around us,” Ms. Radicova said. “I am convinced this government was and is a responsible, competent and reliable one.”

Internasjonal presse og Brussel må gjerne legge skylden på et lite land og finne det merkelig at det kan stanse så viktige avgjørelser. Men det er demokratiets pris. Eller mener man at det er de største og mektigste som har retten på sin side?

If nothing else, the unwieldy process underscored how the entire $590 billion euro stability fund, approved by the 16 other European Union countries that use the euro, could be held hostage to the domestic politics of one tiny country, in this case Slovakia. It showed as well how a measure intended to increase confidence in the euro zone could instead emerge as a telling example of the shortcomings of a system that relies on a diverse group of nations to make and execute difficult decisions.

Slovakia Rejects Euro Bailout