I Storbritannia er man så heldige å ha en venstreside som rommer liberale personer som uttrykker prinsipiell støtte til ytringsfriheten, ikke minst de moderne kjetternes. Mange Document-lesere vil ha stiftet bekjentskap med artikler av en av dem, nemlig Observer-journalisten Nick Cohen, som også er forfatteren av «You Can’t Read This Book!».

I samme landskap finner vi den engelske journalisten Mick Hume. Han er en så usannsynlig kombinasjon som en liberal marxist som i en årrekke har vært kommentator i The Times, og er nå redaktør i Spiked. For et par-tre uker siden gav han ut en ny bok.

I Trigger Warning: Is the Fear of Being Offensive Killing Free Speech? hevder Hume at ytringsfriheten i Vesten ikke først og fremst trues av offisiell sensur eller prinsipiell motstand, men av to samvirkende fenomener: lover mot hatefulle ytringer som praktiseres urimelig, ikke minst i Storbritannia, og et konformitetsklima som håndheves nådeløst av nidkjære og besteborgerlige, uoffisielle sensorer i sosiale medier. Twitter og Facebook blir åsted for heksejakter som ikke alltid er konsekvensfrie for byttene.

I forbindelse med lanseringen av boken, nevner forfatteren Tim Hunt som eksempel, nobelprisvinneren som nylig ble sparket fra University College London etter å ha fått gjennomgå for en tåpelig bemerkning oppfattet som kvinnediskrimerende.

I en artikkel i Daily Mail skriver Hume:

Yet we now live in an age of what I call ‘Reverse Voltaires’, whose attitude is: ‘I know I will detest what you say, and I will defend to the end of free speech my right to stop you saying it.’

These people make their influence felt right across our society, from science labs to football stadiums, from the Twittersphere to comedy clubs.

Som fint uttrykt av blant andre George Orwell, er det behandlingen av kjettere som viser om en teoretisk, prinsipiell støtte til ytringsfriheten blir mindre verdt på grunn av forbehold man måtte komme opp med.

I en lang og god artikkel i Spiked trekker Hume en linje gjennom historien om ytringsfrihetens kår fra Sokrates via middelalderens Storbritannia og frem til i dag, idet han finner at Twitter- og Facebook-mobbens behandling av dagens kjettere – som kan kaller helter – føyer seg logisk inn i rekken av tidligere tiders innskrenkninger av det frie ord. Atmosfæren disse fremkaller får folk til å tape dømmekraften, i verste fall også idet de utøver makt i ansvarlige posisjoner.

Brukt på en gal måte risikerer de sosiale mediene altså ikke bare å gjøre en dummere, de gjør samfunnet mindre fritt med det samme.

 

 

mick-hume-trigger-warning

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.