AUF arrangerer den første sommerleiren på Utøya etter 22/7, i dagene 7.-9. august. Det er et nytt Utøya som møter deltakerne. Ikke alle synes det er like greit.

Viljar Hanssen overlevde 22/7. Han har nettopp deltatt på en samling for de overlevende i Alta. Han mener øya først skulle være tatt i bruk når hans generasjon var blitt voksen.

– Fire år er for kort tid for mange. Retorikken med å ta Utøya tilbake er blitt for bokstavelig. Jeg trodde ikke jeg ville reagere så sterkt, men det gjør jeg, sier Hanssen til NRK.

– Hva vil være riktig tidspunkt for å ta i bruk øya?

– Når vår generasjon er ferdig som AUF-ere. Det kan være snakk om 10–20 år.

Dette er ikke nåværende leder, Mani Hussaini, enig i.

Hussaini kaller sommerens leir for «et forsiktig og fint første steg mot å normalisere bruken av øya»

Men for mange av de som var på øya 22/7 er endringene som er gjort også noe som gjør det vanskelig å vende tilbake.

På øya har det kommet et nytt minnested og tre nye bygg. Minnestedet er lagt et sted på øya hvor ingen mistet livet.

– Hit kan man komme alene eller i fellesskap. Minnesmerke består av trestammer i sirkel – og over det en ring av stål med navnene og alderen til de som døde 22. juli.

Kafébygget, hvor 13 mennesker ble drept, blir delvis revet. Den delen som blir stående igjen skal omkranses av over hundre stolper som symboliserer de som ble rammet av terroren. 69 av stolpene skal holde taket oppe. Dette bygget vil stå ferdig neste år.

– Bygget skal brukes til å lære kommende generasjoner om det som skjedde her ute, hvilke idealer som var under angrep og hvordan vi som samfunn skal kjempe for at det ikke skjer igjen, sier Hussaini.

For mange pårørende var det viktig at øya sto uberørt. At stedene ble til minnesteder. Her kan det virke som om sporene fjernes. I stedet skal det erstattes av instruksjon og opplæring. Det er ikke helt det samme.

http://www.nrk.no/norge/_-bor-la-utoya-ligge-en-generasjon-1.12316516

http://www.tv2.no/2015/06/03/nyheter/auf/utoya/7002489

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.