Korona og byggeaktivitet gjør at det ikke blir noen offisiell åpning av minnestedet på Utøya-kaia i år.

Beslutningen om utsettelse har Kommunal- og moderniseringsdepartementet fattet i dialog med AUF og Støttegruppen etter 22. juli.

– Det handler både om begrensninger på hvor mange som kan samles, og at området rundt minnesmerket fortsatt vil være en byggeplass på det tidspunktet, opplyser departementet.

AUF er svært skuffet over at området ikke er klart til tiårsmarkeringen.

– Det er åpenbart umulig å åpne minnestedet på en verdig måte, all den tid det fortsatt er en byggeplass. Det ville heller ikke vært noen god idé å åpne et minnested som så ble avstengt for alle de berørte rett etter åpningen, sier generalsekretær Sindre Lysø i AUF til NTB.

Minnestedet skal bestå av en trapp og 77 tre meter høye søyler i bronse – én for hver av de 77 personene som ble drept i regjeringskvartalet og på Utøya. Lengden blir på 26 meter.

16 naboer saksøkte staten og AUF for å få stanset etableringen av minnestedet. De tapte i tingretten og droppet å anke dommen.

De nasjonale minnemarkeringene for 22. juli vil finne sted i regjeringskvartalet, Oslo domkirke og Utøya i år. Det blir også et større arrangement om kvelden som vises på tv.

Kjøp Peder Jensens bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.