Kort

Iraks statsminister Haider al-Abadi sier utenverdenen, dvs USA har gjort for lite for å hjelpe Irak i kampen mot IS.

al-Abadi sa dette i forkant av et toppmøte i Paris for koalisjonen mot IS.

Ahead of a Tuesday meeting in Paris of the U.S.-led coalition fighting the Islamic State, Abadi said that a series of crushing defeats for Iraqi forces in recent weeks were an urgent sign of his nation’s need for more international aid, which he said was to slow to come.

“This is a failure on the part of the world,” Abadi told reporters ahead of the meeting. “There is a lot of talk of support for Iraq. There is very little on the ground.”

The fall of Ramadi also has opened rifts with Washington after Secretary of Defense Ashton Carter claimed Baghdad needs to sharpen “the will of the Iraqis” to fight the Islamic State, which controls large areas of the country.

Koalisjonen befinner seg i en trengt posisjon etter at IS inntok Ramadi og Palmyra. Den irakiske hæren flyktet nok en gang, og USA kvier seg for å støtte shia-milits som i realiteten kontrolleres av Iran.

http://www.washingtonpost.com/world/us-and-allies-meet-to-discuss-strategy-to-battle-powerful-islamic-state-militants/2015/06/02/0d45ae0a-086a-11e5-951e-8e15090d64ae_story.html