Reaksjonene på IS’ siste fremmarsj er så distanserte og måten man gjentar at Vesten vil vinne til slutt, tyder på at man enten ikke har noe svar eller frykter det motsatte; Nederlag.

Obamas svar viser at han er den svakeste president USA har hatt etter krigen.

Irak kollapser og Obama er ved å inngå en strategisk avtale med staten som er hovedbeskytter for shiaene. IS’ fremgang er ikke bare en territoriell seier, det er en trussel mot shiaenes eksistens. Den sekteriske krigen er en eksistenskamp. Shiaer stoler bare på at shiaer kan beskytte dem. Deres avhengighet av Iran blir enda sterkere.

Obama er ved å inngå avtale med den samme staten som sørget for at USA ble utestengt fra Irak etter å ha ofret 5.000 soldater, ufattelige lidelser og en nasjonal formue.

Obama som sier at USA ikke skal komme sende soldater som kommer i harms way for å utkjempe andre lands kriger, har frivillig stilt seg i en posisjon der han blir Irans gissel.

Iran vet at USA ikke kan sitte stille og se på at Irak faller til IS. Hvis det skal gjøre noe må det skje på Irans premisser. Det er Iran som er top dog i Irak. Det lille handlingsrommet statsminister Abadi hadde, har de sørget for å krympe.

Det spekuleres i at de irakiske spesialstyrkenes evakuering fra Ramadi var en undergraving av Abadi fra hans forgjenger i samarbeid med Iran.

obama.motgang

Foto: Obama har fått et drag rundt munnen som uttrykker at han opplever motgang. Men i stedet for å ta itu med problemene politisk setter han seg på sin høye moralske hest og benekter dem.

Hvordan Obama har unnlatt å se og analysere Irans aktive rolle i regionen, er ubegripelig. Iran opptrer kun med egne interesser for øye. Det ønsker å bli en regional stormakt med en blanding av nasjonalisme og shia-jihadisme. Sammenstøtet med IS-jihadismen må bli total.

Man kan se hvor destruktivt Iran opptrådte da det sørget for at USA ikke fikk beholde baser i Irak.

Det var Iran som nedla veto mot at amerikanerne fikk beholde baser og soldater i Irak. Irakerne nektet å gi dem juridisk immunitet.  Dermed begynte alt amerikanerne hadde bygget opp å rakne. Shia-sekterismen til al-Maliki og Iran ødela den goodwill David Petraeus hadde bygget opp hos sunni-lederne.

Det var slik IS kunne gjøre comeback.

Irak er mer av en hengemyr for USA idag, enn før.

Det er bare bad options, og valgene blir bare dårligere og dårligere.

Likevel snakker Obama ut i været som om ingenting har hendt. Han ser hans strategi falle fra hverandre, og gjør gode miner til slett spill. Da er du svak. I Midtøsten mister de all respekt for en slik leder.

Obama har en stolthet som kan være kulturelt betinget, han får seg ikke til å innrømme nederlag. Ramadi falt, igjen rømte den irakiske hæren, denne gang spesialstyrkene. Og Obama benekter nederlaget.

President Obama denied that the United States and its allies were losing the fight against Islamic State forces in the Middle East, but he acknowledged in an interview posted online on Thursday that more should be done to help Iraqis recapture lost territory.

Men denne overlegenhet har en mørk side: Obama har utviklet en doktrine om at USA ikke kan hjelpe andre land utkjempe deres kriger. De må klare seg selv. Dette er et dramatisk brudd med amerikansk utenrikspolitikk som bygger på at USA er garanten for en stabil verdensorden. Et ansvarlig USA ville gått inn, blandet seg inn. Diktert. Obama gjør det motsatte og skal attpåtil gi det et anstendighetens skjær.

Det fremstår som ren kynisme.

Først benektelsen av noe som alle kan se ikke stemmer.

“I don’t think we’re losing,” Mr. Obama told Jeffrey Goldberg, a journalist for The Atlantic in an interview conducted on Tuesday just days after the Iraqi city of Ramadi fell to Islamic State fighters.

Så løfter om flere raketter til regjeringshæren, som om det vil hjelpe, kritikk av dens prestasjoner, løfter om utstrakt hånd til sunni-ledere. Ord, ord.

Og svakhet forkledt som klokskap:

But he counseled patience. “We’re eight months into what we’ve always anticipated to be a multiyear campaign, and I think Prime Minister Abadi recognizes many of these problems, but they’re going to have to be addressed,” Mr. Obama said.

Så kynismen. La irakerne dø hvis de ikke klarer å forsvare seg. Slik snakker en moralist som ønsker en ren samvittighet. Det er blitt kjennetegnet på liberalere: Å kunne frasi seg ansvaret for valg man selv har truffet.

“If they are not willing to fight for the security of their country,” he said, “we cannot do that for them.”

Dette er i strid med kjerneverdiene i amerikansk utenrikspolitikk siden annen verdenskrig: Things do matter. Det ville være utenkelig at en amerikansk statsleder sa: La dem greie seg selv. USA har påtatt seg et maktpolitisk og et moralsk ansvar for at verden henger sammen. Krig i ett land betød ustabilitet og menneskelige lidelser. Ingen av delene var ønskelig.

Her sitter USAs president og ser på at en hel region er ved å falle fra hverandre, og det eneste han gjør er å toe sine hender.

Obama inviterte Golf-ledere til Washington. Saudi-Arabias kong Salman meldte avbud. En klar «snub».

Også dette legger Obama et forsonende skjær over. For å redde sin egen prestisje svikter han USAs interesser. Han forsikrer at de kan stole på USAs sikkerhetsgarantier og ikke trenger se se om etter et atomprogram som kan matche Irans.

A week after meeting with Gulf leaders at Camp David, Mr. Obama said he had heard “legitimate skepticism and concern” from them about his tentative agreement with Iran to curb its nuclear program but stressed that they should feel assured of American support for their security.

“There has been no indication from the Saudis or any other” Gulf state “that they have an intention to pursue their own nuclear program,” Mr. Obama said. Regional leaders should understand that “the protection that we provide as their partner is a far greater deterrent than they could ever hope to achieve by developing their own nuclear stockpile or trying to achieve breakout capacity when it comes to nuclear weapons.”

Obama snakker her mot bedre vitende. Signalene er de stikk motsatte: Den avtalen som foreligger med Iran vil utløse et atomkappløp.

Det vil være hans «legacy».

Det er vanskelig å uttrykke i ord hvor stor dumhet Obama har begått og legger opp til.

http://www.nytimes.com/2015/05/22/world/middleeast/obama-defends-approach-to-islamic-state-fight.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&module=first-column-region&region=top-news&WT.nav=top-news