Red. er hele dagen på Oslo Freedom Forum som for syvende gang arrangerer konferansen, denne gang på Oslo Nye.

Søndag var det en session om korrupsjon i petroleumsindustrien på Grand Hotel. OFFs styrke er å finne frem til aktivister i de ulike land som står opp for frihet og demokratiske rettigheter. I går skulle en aktivist fra Angola deltatt, men han slapp ikke ut. Men måtte nøye seg med en video. Han hadde oppdaget at en sementfabrikk til 800 millioner var «privatisert» og aksjene lagt ut for salg av en person som var utestengt fra fabrikken. Det er samme historie i Petro-landene: en korrupt elite bruker oljeressursene til å berike seg. Disse har mektige internasjonale medspillere. En av disse er en kineser ved navn Sam Pa. Eierskap skjules i et nettverk av selskaper. Sam Pa er på få år blitt en tycoon. Han handler på vegne av Kina og kan samtidig berike seg. Den samme Sam Pa er også stråmann for Statoil i Angola. Ola Elvestuen var til stede og grep ordet. Han sa han som leder av energikomiteen på Stortinget ofte stilte spørsmål til Statoil om deres oppførsel i land som Angola. De får alltid til svar at de er helt «clean». – Men, sa Elvestuen. – Hvordan er det mulig å være helt clean i et land som er 100 % korrupt?