Aftenpostens Einar Haakaas følger opp reportasjen om Södertälje og har intervjuet den svenske terrorforskeren Peder Hyllengren ved Försvarshögskolan. Hyllengren forsker på jihadister og han har blant annet vært medforfatter av rapporten Prevention of violent extremism in third countries.

006eb72fd07e0b92085092a1ae461d3acba533c1

Hyllengren forsøker ikke å pynte på resultatet av Sveriges innvandringspolitikk.

Hvorfor er det så følsomt å snakke om innvandring i Sverige, lurer Haakaas på.

Sverige er langt unna integrasjon av innvandrere. Dette er en katastrofe det aldri snakkes om. Man ser bare det positive med mangfoldet. Frykten for å bli stemplet som rasist ligger som en våt klut over debatten, mener Hyllengren.

Man kan alltid bruke rasiststempelet for å torpedere en debatt. Dette er ødeleggende for å kunne nå frem til løsninger. Sverige har over lang tid ikke ønsket å problematisere migrasjonen. Den svenske politikken er ikke i nærheten av å finne løsninger, mener forskeren.

Hyllengren tar for seg segregerte områder i Sverige og nevner Gøteborg:

– Der finnes det forsteder hvor forbrytelser ikke anmeldes. Folk tør ikke går til politiet. Dette spiser opp samfunnet innenfra. Klanene styrer, som i Södertälje. At folk slutter seg til terrororganisasjonen IS i Syria er akseptert i deler av disse forstedene. Man tillater at det vokser frem verdier som går på tvers av svenske verdier.

Mens politi i mange land sender ut gledesmeldinger om synkende kriminalitet (som i realiteten er færre anmeldelser?), så ser Hyllengren det som vi ser: Forbrytelser anmeldes ikke på grunn av frykt for represalier. Det er lettere og tryggere å flytte ut av området. White flight. Det heter ikke «flight» bare for rimets skyld.

VG kom endog med overskrifter som: Flere innvandrere – mindre kriminalitet. «43 prosent av befolkningen i Groruddalen er innvandrere. I løpet av de siste ti årene har kriminaliteten stupt.»

Kriminaliteten? Hm, eller var det anmeldelsene?

(Vi sitter for tiden fordypet i gjennomgang av saker fra Oslo Tingrett og må dessverre melde at idéen om at økt andel innvandrere gir lavere kriminalitet ikke rimer med inntrykket så langt.)

Hyllengren frykter at utviklingen kan ende i katastrofe:

– Alle er enige om at integrasjon skal bli bedre, men det motsatte skjer fordi det legges lokk på debatten. Stort mottak av flyktninger med lav utdannelse fra en kultur som er svært ulik den svenske. Du behøver ikke være rakettforsker for å forstå at det blir vanskelig, sier Hyllengren.

Les hele intervjuet med Hyllengren i Aftenposten. Han er også svært aktiv på Twitter hvor han skriver som privatperson.

Peder Hyllengren har tidligere gått offentlig ut i svensk media og sagt at Sverige gjør for lite for å stoppe jihadistene i å reise til Syria. Han er enig med Australias statsminister Tony Abbott:

– Om man reser utomlands och strider för en av FN terrorklassad organisation måste det vara ett brott i Sverige, det måste kriminaliseras. Men många politiker och aktörer väljer att ligga lågt i den här frågan, för att inte uppfattas som främlingsfientliga, säger Peder Hyllengren.

– Det finns bilder på svenska medborgare som står och stoltserar med avhuggna huvuden i kameran, berättar han

I februar iår kritiserte han Sverige for ikke å ta debatten om jødene som rømmer fra Europa til Israel. Han forsvarer også Lars Vilks og sier at han har måttet betale en høy pris i sitt valg om å skape kontroversiell kunst:

I valet mellan att skapa kontroversiell konst och lugn och ro valde Lars Vilks det föregående. För det har han fått betala ett högt pris, återkommande attentatsförsök och ett liv med konstant livvaktskydd. Man tycka bra eller illa om innehållet i denna, men det är hans och alla andras omistliga rätt i en demokrati att framföra det. För svensk del är Lars Vilks en person med omfattande hotbild. Det är viktigt att han får ett fortsatt starkt skydd och att det finns arenor i  Sverige där även personer som lever under hot kan verka och framträda i trygghet.

Slike terrorforskere burde få mer plass i media. Hyllengren vil være et friskt pust. Oppfordring til Nrk, TV2, Dagbladet, VG og Aftenposten: Hva med å ringe Peder Hyllengren fremfor Lars Gule neste gang?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂