Innenriks

Dagbladet skriver at en bøddel som henrettet en mann offentlig i Raqqa for en tid tilbake, er en norsk statsborger hvis identitet avisen kjenner, som går under navnet Abu Shahrazaad al-Narwegi. Observasjonen gir næring til en tese som nylig ble fremmet av den syriske diktatoren:

Syrias president Bashar al-Assad hevdet nylig i et intervju med en svensk journalist at de farligste lederne i opprørsgruppe Den islamske staten (IS) kommer fra Skandinavia.

Det er åpenbart forskjell på halshuggende bøddel i entall og ledere i flertall, men når en norsk borger er rede til slike grusomheter på IS’ vegne, er det lett å forestille seg at vedkommende er motivert nok til også å ha evne til å få andre med seg – ute og hjemme. I omlandet til personene det eventuelt gjelder, kunne noen finne på å la seg inspirere av den fransk-algeriske mannen som planla å massakrere folk i kirker. Om identiteten deres vil stå på blokka hos politiet før det skjer, vil det være mager trøst.

I nyhetsstrømmen finnes i det hele tatt mange puslebiter som enkelt kan settes sammen til et vedvarende trusselbilde: IS som planlegger å smugle terrorister med «flyktningebåter» for siden å danne celler i Europa, muslimer i en (sannsynligvis flere) av båtene som kaster kristne overbord, utlendinger bosatt i Europa som reiser til hjemlandet eller Syria/Irak for å begå terror, angrepene på jøder, angrepene på ytrings- og forsamlingsfriheten, truslene og angrepene på soldater og politifolk, vandalisme mot kristne symboler i Europa, og nå altså terrorplaner mot kirker som ble avverget ved ren flaks.

Det farligste er uansett den selvpåførte åndelige beleiringen som ikke lar en tenke i ubehagelige scenarier. For Machiavelli var statsmannskunst det å forberede seg på uvær hvis man så skyer i horisonten. For dem som har posisjonene i våre samfunn hvor statsmenn skulle ha sittet, er den fremste dyden ikke å merke seg ting, ikke å huske, og ikke å se fremover – en evig distré nåtid uten historiske eller kulturelle referansepunkter.

machiavelli-uffizi
Statue av Machiavelli, Uffizi (Firenze)

 

VG/NTB