Nytt

I det glade fellesskapet à la Benetton forsøker man å la barna leke sammen, eller i det minste; på samme sted. Så får de selv finne hverandre og få nye venner slik som barn gjerne gjør. 

Da to norske 11-åringer ankom Finnmarkshallen ble de møtt med tilrop av noen mørkhudede gutter som kalte dem «hvitoster». Den naturlig reaksjonen er å ta igjen, og guttene svarte med å rope «brunost» tilbake.

Det lønte seg ikke. Innvandrerguttene likte ikke at noen tok til motmæle, og en av dem gikk til angrep på de norske guttene.

– Min sønn og en kamerat hadde vært i hallen en stund da en mørkhudet gutt i 13 – 14-års alderen plutselig kom bort til dem og ropte «hvitoster» etter dem. Da 11-åringene fikk summet seg sa de at da måtte jo han være en «brunost», gikk gutten til angrep. Han puffet min sønn slik at han falt i gulvet, og hoppet deretter på han, sier moren.

02_sendbinary

Finnmarkshallen burde ha nok plass til et helt ostebord.

Moren sier hun ikke har noen grunn til å tvile på sønnens historie. Hun var selv vitne til en liknende hendelse for noen uker siden: 

– Jeg var på vei for å hente min sønn i da jeg ble oppmerksom på noen mørkhudede gutter som sto og ropte Blenda-hvit etter noen etnisk hvite i gangen. Hva som var foranledningen til dette vet jeg ikke, men jeg reagerte på måten det ble gjort på.

Selv om gutten som gikk til angrep på hennes sønn ba om unnskyldning, så sier moren at hun vil kvie seg for å la sønnen gå til hallen hvis noe slikt skulle skje igjen.

Mottaksleder ved asylmottaket i Alta, Renate Moe, kjenner ikke til den aktuelle saken, og er heller ikke kjent med liknende saker tidligere. Hun er imidlertid klar på en ting:

– Jeg hadde blitt oppriktig lei meg og trist dersom jeg hadde hørt noen kalle et barn med innvandrerbakgrunn for «brunost». Dersom en ungdom med innvandrerbakgrunn skal ha kalt et etnisk norsk barn for «hvitost» er det akkurat like ille. Mobbing og rasisme er det samme hvilken vei den kommer. Det som er spesielt trist i denne saken, er at vi snakker om barn, sier Renate Moe, som håper folk som overhører denne typen kommentarer tør å si ifra.

ifinnmark.no