Nytt

Sunni-islams fremste læresete, Al-Azhar i Kairo, har to ganger uttalt at det ikke vil erklære IS for kjettere av islam. Dermed svekker de troverdigheten til alle som hevder at IS ikke har noe med islam å gjøre, eller representerer et misbruk av religionen.

Al-Azhars erklæring kom som svar på at en muft i Nigeria erklærte IS for frafalne. Al-Azhar kunne latt være å si noe. Svaret kan vanskelig forstås på annen måte enn at IS tilhører ummahen.

Egypt’s Al-Azhar issued a statement Dec. 11, 2014, refusing to declare the Islamic State (IS) apostates. “No believer can be declared an apostate, regardless of his sins,” it read. Al-Azhar’s statement came as a Nigerian mufti seemingly declared IS apostates at a Dec. 4, 2014, Al-Azhar conference. Al-Azhar stated that various media outlets had misrepresented the mufti’s speech.

Al-Azhar gjentok sitt standpunkt i et møte med avisredaktører 1. januar. Sheik Ahmed al-Tayeb fikk kritikk for erklæringen. Egypt befinner seg i krig med radikal islam. Var dette nødvendig?

The sheikh of Al-Azhar, Ahmed al-Tayeb, repeated his rejection of declaring IS apostates on Jan. 1, during a meeting with editors-in-chief of Egyptian newspapers. This sparked criticism from a number of religious, political and media parties, especially since Al-Azhar could have renounced the Nigerian mufti’s statement on IS without addressing the issue of whether or not Al-Azhar considers the group apostates.

Talsmann for Al-Azhar forsøkte seg med at læresetet aldri har erklært noen for kjetter. Men dette ble imøtegått av datteren av Faraq Foda, som ble drept av islamister etter en fatwa fra Al-Azhar. Hva var hans forbrytelse? Han hadde gått inn for at Egypt skilte tro og samfunn og slo inn på en sekulær vei. Dette mente Al-Azhar fortjente dødsstraff, mens de lærde ikke er rede til å erklære jihadistene i IS for frafalne. Det er rene ord for pengene.

In press statements, Al-Azhar representative Abbas Shoman said that the institution had not declared any person or group an apostate throughout its history.

farag.foda

Yet, this claim was refuted by the daughter of late Egyptian author Farag Foda, Samar Farag Foda, who called into an Egyptian satellite TV program, saying, “My father’s assassination came as a result of fatwas issued by the majority of Al-Azhar’s sheikhs declaring him an apostate, because he had called for the separation of religion from politics.”

Al-Azhar har aldri formelt erklært noen for kjettere, men det har tillatt en rekke fatwaer som dømmer frafalne til døden, og de har alle vært liberale akademikere og kulturarbeidere.

Al-Azhar’s leaders — the grand mufti and the Council of Senior Scholars — have actually never declared any person or group an apostate throughout Al-Azhar’s history, yet they have not taken any measures against Al-Azhar figures who have issued fatwas to that effect. Prominent fatwas include those by Al-Azhar’s Scholar Front, headed by Sheikh Abdul Ghaffar Aziz, who declared Foda an apostate on June 1, 1992. The Scholar Front comprises sheikhs who are considered radicals and supporters of ousted President Mohammed Morsi. Aziz was the dean of two of Al-Azhar’s colleges and among those who drafted the curriculum for Al-Azhar University. Sheikh Abd Rabbo Muftah, an inspector in the Department of Preaching at Al-Azhar, issued another notable fatwa declaring Egyptian writer Taha Hussein an apostate in 1926. Furthermore, a committee of 20 Al-Azhar scholars declared scholar Nasr Hamid Abu Zayd an apostate and demanded that he repent for the ideas that appeared in his studies. In 1995, the Egyptian judiciary charged Abu Zayd with apostasy and forcibly divorced him from his wife, forcing the couple to emigrate.

Tharwat al-Kharbawy, a Muslim Brotherhood defector, attributed Al-Azhar’s refusal to declare IS apostates to its “faith in IS’ actions,” during an interview with Ibrahim Issa on satellite TV.

Forklaringen på at Al-Azhar nekter å fordømme IS skal være at en salafistlobby har fått stor makt innenfor Al-Azhar.

 

Al-Monitor