Nytt

Fredag kveld ble ytringsfrihet debattert under den årlige Hellkonferansen i Stjørdal. Panelet besto av Erik Skarrud, Camilla Winsnes, Arne Jensen og Vebjørn Selbekk. Terroren i Paris var et selvfølgelig tema.

 

– Det var det største angrepet på ytringsfriheten i Europa siden annen verdenskrig, sier Vebjørn Selbekk.

Hverken Selbekk eller vi andre har glemt den rødgrønne regjeringens håndtering av karikaturstriden.

– Men det er enda større forskjell på hva norske politikere sier. Den gang ga statsminister Jens Stoltenberg meg medansvaret for at ambassaden i Damaskus ble brent ned. Erna Solberg har uttalt at jeg og min avis fikk for liten støtte den gangen.
Støtten varmer.

 

Leder Arne Jensen av Norsk redaktørforening ser at visse publiseringer kan være en risikabel øvelse.

– Det er lett for meg å sitte på kontoret mitt og si til redaktører at de må se bort fra konsekvensene av publisering. Men man kan ikke si at man skal se bort fra sin ektefelles, sine barns, og sine medarbeideres liv, sier Jensen.

Det er forståelig at man ikke tør trykke. Og det er til å tåle. Det vi derimot ikke kan tåle er at frykten gjemmes bak en feig kappe hvor det står hensyn, toleranse og respekt. Det er derfor prest Camilla Winsnes sine uttalelser er utålelige.

– Jeg forundres over at det er så stort fokus på at karikaturene krenker terrorister. Man kan bli krenket som troende muslim uten å være terrorist. Det hensynet bør veie tyngre, men det er tydeligvis ikke tabloid nok, sa Winsnes.

 

– Ingen var mer blasfemisk enn Jesus