Nytt

Gravejournalister har funnet ut at Luxembourg har kunnet tiltrekke seg internasjonale selskaper ved å tilby skattefordeler som i realiteten har gjort at de har unndratt skatt i de landene som ellers skulle hatt dem. Det vil si at Luxembourg har gjort seg fet på andre EU-lands bekostning.

Det er helt uakseptabelt, og den nye leder av EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker, må trekke seg, krever Peter Skraarup, justispolitiske talsmann for Dansk Folkeparti en artikkel i Politiken.

The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), der er en sammenslutning af undersøgende journalister fra hele verden, står bag afsløringen af, at Luxembourg har hjulpet stribevis af multinationale selskaber med at unddrage sig skattebetaling i andre EU-lande. Det er en væsentlig historie, der her bliver afdækket – og godt arbejde af journalisterne.

Milliarder af euro er med hjælp fra revisionsfirmaer, banker og – angiveligt – den luxembourgske stat via sindrige og komplicerede finansielle og juridiske konstruktioner blevet kanaliseret igennem Luxembourg, hvor firmaerne er sluppet med en minimal skattebetaling. Blandt andet ved at stille sådanne yderst gunstige vilkår til rådighed for firmaer som IKEA, Amazon og Apple har Luxembourg kunnet udvikle sig til et internationalt finanscenter, som tiltrækker bankkunder og investeringer i stor stil.

Men det er altså ifølge journalisterne sket på bekostning af blandt andet de andre lande i EU, herunder Danmark, som således er gået glip af anseelige skatteindtægter, fordi Luxembourg systematisk og bevidst har hjulpet firmaer med at undgå at betale skat i andre EU-lande.

Det er nærmest utenkelig at ikke Juncker har visst hva som foregikk. Han har sittet på innsiden av både Luxembourg og EU.

Juncker var premierminister i Luxembourg igennem næsten 20 år (1995-2013) og har fra 2005-2013 tillige været formand for eurogruppen (finansministrene fra eurozonen). Så der er altså tale om en mand, der har været helt inde i maskinrummet ikke blot af Luxembourgsk politik men også i EU.

http://politiken.dk/debat/profiler/peter-skaarup/ECE2450152/kan-juncker-fortsaette-som-formand-efter-luxembourg-laekagen/