En algerisk jihadistgruppe oppdaget i 2003 at vestlige gisler kan være innbringende. Eksemplet smittet og året etter forelå en håndbok i kidnapping. Siden den gang har kidnapping blitt big business for jihadistene. Det er store summer det er snakk om. Bare siden 2008 har de tatt inn 125 millioner dollar i løsepenger. Det er europeiske land som Frankrike, Østerrike, Italia, Sveits og Spania som er verst. De finansierer al-Qaida.

Da jihadistene så at vestlige land var villig til å betale, økte de prisen. De utviklet en spesiell metode, hvor man først praktiserer radiostillhet for å skape panikk på hjemmebane. De pårørendre blir desperate og legger press på myndighetene. Etterhvert kommer de første videoer, som gjør et fryktelig sterkt inntrykk i mottakerlandene.

Noen land betaler ikke. USA og Storbritannia betaler ikke. Det gjør at al-Qaida ikke lenger gidder ta bryderiet med å kidnappe borgere fra disse to landene. Men fastlandseuropeere derimot, er god forretning.

Robert F. Worth og Eric Schmitt har laget en skremmende dybdeborende artikkel. Den viser jihadistenes hensynsløshet og kalkulerte plan og europeernes unnfallenhet og mangel på prinsippfasthet. Man hevder at man gjør alt for å redde menneskeliv, men i virkeligheten spiller man jihadistenes spill, og finansierer dem. Dette er ikke vanlige kriminelle, det er terrorister som like gjerne kan bruke pengene til å styrte regjeringene i Maghreb som å utføre terror i Europa. Europeiske land synes ikke å bry seg.

Dette vekker amerikanernes mishag. De har forsøkt å legge press på europeiske land om ikke å betale løsepenger. Så sent som ifjor underskrev de en ny avtale på et G8-møte om ikke å betale, men i november ble spanske og franske gisler løslatt, mot en rekordutbetaling.

 

In its early years, Al Qaeda received most of its money from deep-pocketed donors, but counterterrorism officials now believe the group finances the bulk of its recruitment, training and arms purchases from ransoms paid to free Europeans.

Put more bluntly, Europe has become an inadvertent underwriter of Al Qaeda.

The foreign ministries of Austria, France, Germany, Italy and Switzerland denied in emails or telephone interviews that they had paid the terrorists. “The French authorities have repeatedly stated that France does not pay ransoms,” said Vincent Floreani, deputy director of communication for France’s Ministry of Foreign Affairs.

Several senior diplomats involved in past negotiations have described the decision to pay ransom for their countries’ citizens as an agonizing calculation: Accede to the terrorists’ demand, or allow innocent people to be killed, often in a gruesome, public way?

Yet the fact that Europe and its intermediaries continue to pay has set off a vicious cycle.

“Kidnapping for ransom has become today’s most significant source of terrorist financing,” said David S. Cohen, the Treasury Department’s under secretary for terrorism and financial intelligence, in a 2012 speech. “Each transaction encourages another transaction.”

And business is booming: While in 2003 the kidnappers received around $200,000 per hostage, now they are netting up to $10 million, money that the second in command of Al Qaeda’s central leadership recently described as accounting for as much as half of his operating revenue.

 

http://www.nytimes.com/2014/07/30/world/africa/ransoming-citizens-europe-becomes-al-qaedas-patron.html?contentCollection=world&action=click&module=NextInCollection&region=Footer&pgtype=article#

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.