Nytt

To historier fra VG forteller hvordan terrorfrykt kan slå over i hysteri. En ung mann som skulle reise med KLM til Amsterdam fra Torp, ble hentet ut av væpnet politi og kryssforhørt i tre kvarter, fordi en medpassasjer ble urolig.

Hun reagerte på at han ikke hadde håndbagasje og at han hadde tatoveringer. At besetningen gikk på med på å tilkalle politiet, sier noe om at ingen tør å ta sjansen på å stå for egne vurderinger. Den som ser bildet av mannen ser en blid gutt med norsk kjæreste. Hvis mistenksomhet skal bli bestemmende, vil vi få mange tilfeller der uskyldige blir plukket ut. Det er ikke spesielt hyggelig foran øynene på andre mennesker. Hos noen vil det etterlate en følelse av ydmykelse og bitterhet.

Det andre tilfellet var en asiatisk-utseende ung mann som kom joggende forbi Ruter-tårnet på Jernbanetorget. Han hadde musikk på ørene. Plutselig kjenner han to kraftige grep i hver arm og han trenges opp mot en vegg. Det var to politifolk som responderte på en mistenkelig observasjon ved Regjeringskvartalet med tilhørende signalement, som de mente kunne passe på joggeren. Han hadde ryggesekk.

Også ved dette tilfellet samlet det seg mennesker rundt og gjorde det til en ubehagelig opplevelse. Heller ikke denne mannen ser spesielt farlig ut.

Men gjør jihadister det? Nei, de virkelig farlige ser ikke farlige ut. De har barbert seg og går vestlig kledd. Men disse to tilfellene tyder i det første tilfellet på en overreaksjon, og i det andre på udiplomatisk oppførsel. Det er andre måter å kontrollere folk på enn å holde dem fysisk fast.

VG forteller at de har vært vitne til at mange utlendinger er blitt stanset, og at kassebiler blir kontrollert. Slik må det nødvendigvis være. Men måten man gjør det på, er avgjørende for om man vinner aksept i befolkningen, eller om man gjør det på en måte som representerer slitasje hos visse grupper.

En uspesifikk trussel fører lett til vilkårlig mistanke. Men man må bruke sin sosiale intelligens. Dessverre er de politiske korrektes mange tabuer medvirkende til at folk ikke tør å bruke sunn fornuft. Det øker terrorfaren.

 

 

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/terrorisme/avhoert-av-politiet-paa-grunn-av-tatoveringer-og-hudfarge/a/23260791/