NRK har påtatt seg å være likestillingsombud for USA. Hver gang det skytes en svart mann i USA, er NRK på pletten for å fortelle hvilken hudfarge politimannen hadde. Hvis han er hvit, blir det oppslag.

I natt skjedde det i Phoenix, og da er det toppnyhet i NRKs morgensending. Rasisme i politietaten er viktigere enn at en amerikansk lærerinne ble drept på et toalett på et kjøpesenter i Abu Dhabi eller at amerikanske spesialstyrker ikke lyktes med å befri Luke Somers, fotografen som er fange hos al-Qaida i Jemen. Han ble truet med henrettelse i en ny video torsdag.

NRK later som om vi fortsatt lever i 1960-årene, da borgerrettsbevegelsen sto sterkt.

Men amerikanerne gjør åpenbart ikke dét. Bare 1500 mennesker var samlet på Manhattan for å protestere mot at politiet som kvalte Eric Garner ble frikjent. Hva kan det komme av? Hvis dødsfallet var så grovt som NRK rapporterer, burde vel antallet vært mye høyere? Eller er amerikanere sløve? NRK ønsker å vekke dem. Det samme gjør CNNs Hola Gorani, som i går krysseksaminerte en tidligere politimann, Gil Albani, om hvorfor amerikansk politi har så vide fullmakter. Det har de ikke i Europa, sa hun. Der har de heller ikke våpen, de fleste av dem. Albani ble irritert over at hun antydet at tilfellene hun refererte til, var så svart-hvitt som fremstilt.

Eric Garner var arrestert 31 ganger for å selge sigaretter ulovlig. Han fjernet seg ikke slik han fikk beskjed om. – Det er ikke alt du ser på videoen, sa Albani.

I saken fra Phoenix heter det lenger ned at i bilen til den drepte var det våpen og en mengde marihuana. Det kan være at politiet vet hvem de har med å gjøre. Men i overskriftene heter det bare at han grep etter pilleesken og at politiet trodde han grep etter et våpen og skjøt ham i magen.

Selv en vanlig nyhetsleser får med seg at protestene i New York har vært beskjedne. Det er mediene som er indignerte. På vegne av hvem?

Folk har fått med seg at de svartes situasjon er vanskelig. Av mange årsaker. Det går ikke an å frata dem ansvaret helt for egne liv. Under valgkampen i 2008 tok Obama opp at 70 prosent av familiene lever uten far, at far valgte å flytte ut.

Det er ingen enkle svar. Men mediene elsker enkle moralske lærestykker. De undervurderer lyttere/seere/lesere. Den moralske oppdragelsen ville virket mye bedre hvis de våget å være mer nyanserte. Når de ikke tør dette, er effekten motsatt. Folk blir skeptiske. Sympatien uteblir.

Folk oppfatter at medienes sympati med ofrene er på politiets bekostning. De fleste vil ha et politi som fungerer i dagens verden.

Presidenten har foreslått at alle politimenn skal utstyres med kamera. Bare en jusprofessor kan foreslå noe så dumt. Kanskje det neste er live streaming til tv-kanalene? Burde ikke borgerne ha rett på å se hva enhver politimann gjør til enhver tid?

Å være politimann er et ansvarsfullt yrke. Hvis tjenstemannen vet at noen ser ham over skulderen i enhver situasjon, vil han bli handlingslammet. Resultatet vil bli et politi som ikke tør og som alltid ligger to skritt bak. Hvem vil dét gå ut over? Ikke mannen i Det hvite hus, ikke journalistene på Marienlyst eller i CNN. Kriminelle vil få det lettere. Men vil journalistene være der for å rapportere det? Neppe. Å vise konsekvensene av deres moralisme er for mye forlangt. Det er lettere å slå mynt på svart-hvitt-historier.