Tavle

Mer enn 200 palestinere har blitt drept siden kamphandlingene startet, mens antall døde israelere beløper seg til en totalsum av èn.

Dette er den nesten åpenbare grunnen til at Hamas avviste Egypts våpenhvileforslag. Så langt har Hamas oppnådd bortimot ingenting. En liten gruppe seriemordere på Vestbredden klarte å myrde flere israelere for etpar uker siden enn Hamas i denne omgang har oppnådd med hele sitt rakettarsenal.

Det er patetisk, egentlig, og være usedvanlig ydmykende.

I midtøsten er det lang tradisjon for å erklære seier etter en omgang juling. Egypt gjorde det i 1973 etter å ha tapt Yom Kippur-krigen. Kairo gav propagandamuseenes mester, Nord-Korea, oppdraget med å bygge en hysterisk utstilling over denne innbilte seieren, men denne fantasien har i det minste et snev av sannhet. De egyptiske soldatene hadde medgang de første par dagene etter overraskelsesangrepet på Israel, selvom de tapte til slutt.

I 2006 erklærte Hizbollah seier til tross for at krigen hadde utslettet store deler av infrastrukturen deres, dog påførte Hizbollah tildels merkbare skader og utløste en flyktningkrise. I konflikten så langt har Hamas umulig kunnet skryte på seg en seier.

I Israel vurderes det seriøst å innlede en bakkeinvasjon siden Hamas ikke vil slutte å skyte, men de har allerede bevist overfor Gazas befolkning at Hamas, selv med alle sine langdistanseraketter, ikke er i stand til å påføre den forhatte ‘sionistiske enheten’ mer skade enn en enslig drapsmann bevæpnet med en kjøttkniv.

 

Først publisert i World Affairs, 16.07.14