Nytt

Viktor Janukovitsj forsøkte å begrave henne bak murene. Julia Timosjenkos løslatelse og tale til 50.000 mennesker på Maidan-plassen var om ikke det endelige, så en av de mest symbolske bevis på at det frie Ukraina har seiret over gangsterregimet til Janukovitsj.

Møtet mellom Timosjenko og folkemassen var en slags befrielse og bekreftelse. Timosjenko holdt en timelang følelsesfull tale. – Det var ikke diplomatene, det var ikke politikerne eller verden som sto for denne bredriften, det var dere, sa hun.

– Heltene dør ikke, svarte folkemassen.

De drepte er blitt martyrer for frihetens sak, og har sveiset folk sammen. Å skyte på demonstrantene var Janukovitsjs største feilgrep.

Timosjenko har to ganger vært statsminister og hun og president Jusjenko skuffet folk ved å krangle. Hun har også noen uoppgjorte saker fra 90-tallet om gasskjøp fra Russland. Men 2,5 år i fengsel, der hun i realiteten var politisk fange, har gjort henne til heltinne i manges øyne.

Timosjenko sa hun stilte seg til disposisjon som president, hvis folket ville ha henne.