Tavle

Analysene – om man kan bruke et slikt ord – av det som vil skje med Sveits etter at et flertall stemte nei til ubegrenset innvandring, ser dels ut til å bygge på feberfantasier.

Seniorforsker Jakub Maciej Godzimirski ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) leverer denne perlen i Aftenposten:

Det kan tenkes at næringslivet velger å etablere seg andre steder enn Sveits, så lenge de ikke lenger har tilgang til den arbeidskraften de trenger. Det er jo ikke lange veien over til Italia, Belgia eller Frankrike.

Det skulle ha vært moro å se den sveitsiske næringsdrivende som har lyst til å etablere seg i land med mer byråkrati og en dårligere fungerende rettsstat.

For noen måneder siden ble det holdt en konferanse i Sveits hvor man inviterte italienske næringsdrivende til å vurdere å etablere seg i konføderasjonen. Tre hundre deltok. Kan ikke huske å ha hørt om noe tilsvarende arrangement den andre veien.

Det er ellers en artig selvmotsigelse i kommentarene i kjølvannet av folkeavstemningen. Det vil gå dårlig økonomisk med Sveits, og de vil få mangel på arbeidskraft. Men hvis det går dårlig økonomisk, vil kanskje noen miste jobben, og så har man vips litt mer arbeidskraft, eller hva?

Erik Oddvar Eriksen ved Senter for Europaforskning (Arena) er heller ikke borte:

Både den politiske og den økonomiske eliten i Sveits er imot dette, så jeg tror det går mot en ny folkeavstemning. Og EU vil komme med motreaksjoner. Sveits er jo et byråkratisk mareritt for EU gjennom alle avtalene, som skal reforhandles hele tiden.

Tenk at byråkratiet er et mareritt for byråkratene! Makan. Det skal jo være et mareritt for folket, sånn at byråkratene ikke trenger å gjøre noe. Skulle de liksom begynne å anstrenge seg for å lage ordninger som folk kan leve med også nå da?

 

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Sveits-sa-nei-til-EU-borgere-7464230.html