Feature

sverige.trolljegeren.aschbergTV3s Robert Aschberg lanserer et nytt program til våren: han skal jage nett-troll, med samme metoder som Expressen: avsløre dem, frata dem deres identitet, oppsøke dem med TV-team på slep, konfrontere dem, og kringkaste det hele til offentligheten.

I Østblokken hadde man skueprosesser, for å rense samfunnet for skadelige elementer. Utrensingen i Sverige har noen undertoner av det samme.

Mye tyder på at Aschberg peiler seg inn på samme gruppe som Expressen: nettsider som avpixlat.info, friatider og exponerat.

En ting er at flere av kommentarene på disse nettstedene er ukontrollerte og går langt over grensen for hva man kan si i det offentlige rom. Nettsted som axpixlat.info praktiserer moderering i etterkant.  Noe annet er at Expressen og Aschberg har tatt mål av seg til å drive sosial rensing: de vil rense det offentlige rom for meninger de ikke liker. Det er noe helt annet.

TV3 hadde lagt ut en pressemelding som de senere trakk:

 

I vår kommer ett nytt programkoncept till TV3. Det handlar om kränkningar på nätet av så kallade nättroll.

I Trolljägarna ger sig Robert Aschberg ut i den vildmark som är internet för att jaga fatt på anonyma nättroll som gör livet till ett helvete för sina offer. Och när han har hittat dem får de öga mot öga med Aschberg förklara varför de beter sig som de gör och de får stå till svars IRL, som det kallas i deras värld. Men Trolljägarna slutar inte där. Har nättrollens kränkningar varit riktigt allvarliga får offren hjälp av Juridikinstitutet för att kräva skadestånd för vad de tvingats gå igenom.

I Trolljägarna möter vi kända och okända ansikten som inte bara ger en bild av nätets mörka baksida, utan som även får upprättelse med hjälp av Robban. Tiden är förbi då man utan konsekvenser kan sprida hat på nätet. Jakten har börjat.

Jakten har begynt. Det er et element av Coloseum over dette.