Kommentar

Den 14. oktober leverer regjeringen Stoltenberg sin avskjedssøknad til Kongen. Men en annen Ap-regjering blir sittende og vil fortsette den politiske kampen.

NRK er like viktig som en formell regjering når det kommer til kampen om hodene.

To oppslag i morgennyhetene viser hva det handler om: De blåblå vurderer å innføre forbud mot kusine-fetter-ekteskap. NRKs hovedvinkel var at det er nesten ingen andre land som har et slikt forbud. Det gjør den nye regjeringen – ja, gjett hvilket ord som lytteren blir bedt om å sufflere innslaget med – ja, riktig: ekstrem!

Men innslaget er merkelig strukturert: en kvinne som er gift med sin fetter forteller om et kjærlighetsekteskap. Først lenger ut  i sendingen dukker helseproblemer opp, men se der er det en pensjonert professor som mener man like gjerne kunne forby alkohol for det gir like store eller større skader.

Men så kommer cluet som snur opp ned på hele innslaget: for kvinnen som ble intervjuet sier hun er for et forbud! NRK har bare ikke valgt å strukturere det slik.

Lenger ut i sendingen er toppoppslaget at de blåblå vil redusere uføretrygden. NRK maner frem bildet av utslitte, nedslitte arbeidstakere som de hjerteløse høyrepolitikerne vil tyne. SVs Karin Andersen er sjokkert. Høyres Torbjørn Røe Isaksen, som trolig får Arbeidsdepartementet, kan imidlertid stoffet og får frem at det er for attraktivt å være ufør. Tallet bare stiger og stiger. Det som blir nevnt er 600.000.

Jon Hustad presenterte igår sin bok Farvel Norge, som nettopp omhandler at feil kurver bare stiger og stiger. Intet land, selv Olje-Norge, har råd til at en stadig mindre del av befolkningen arbeider og en stadig større del er på overføringer.

Men dette opptar ikke NRK. Den er opptatt av å knuse de blåblå.

Det er ikke riktig at norsk politikk er så mye penere og pyntligere enn USAs. Det er kommet en råhet inn i politikken og den kommer ikke fra FrP, den kommer fra de som er overbevist om de står for det gode budskap, den gode historien og at de har rett og plikt til å redde verden.

De røde har tapt et slag, men ikke krigen, og de vil ta omkamp hver eneste dag. Mediene er deres fremste våpendragere og NRK er storslegga, betalt av norske skattebetalere med 5 milliarder kroner i året.

Hvert eneste nyhetsinnslag, hver eneste debatt kommer til å ha en undertekst som er den store ideologiske kampen. Den pågår over hele den vestlige verden, men ubalansen i norsk mediedekning gjør at den ikke kommenteres for hva den er, og det er egentlig det største problemet og document og andres største oppgave blir: å synliggjøre hva det handler om.

Det er en underlig situasjon: krigen raser hver dag, men definisjonen på hva den handler om er usynlig, eller defineres bare av den ene part, og da som et moralistisk lærestykke, hvor motparten er suspekt eller ond.

Hvis man skal få en ide om hvor perfid denne kampen kan bli, kan man bare ta en titt på karikaturen av Siv Jensen på side 2 i Dagsavisen. Den minner om tegningene av Pia Kjærsgaard som rotte og lignende. Man signaliserer at de er som dyr, og da i den negative, ondsinnede forstand. Har man dyriske egenskaper er man hinsides det siviliserte samfunn. Tegneren kler av Siv Jensen og viser hvem hun egentlig er.

Hvis Dagsavisen måtte møte konsekvensene av sin linje i aviskiosken ville det vært leserne som avgjorde. Men Dagsavisen kan boltre seg med 40 millioner i statsstøtte, og det gjør konteksten helt annerledes. Skal den blåblå finne seg i å finansiere sin egen undergraving og dehumanisering?

 

Skann 13

 

Les også

-
-
-
-
-
-
-