Ordet sultan er reaktivert. Erdogan har ottomanske drømmer. På Teknisk Museum i Oslo vises utstillingen Sultans of Science, om vitenskap under islam, og den er finansiert av De forente arabiske emirater, og etablert i samarbeid med Saudi-Arabia. Kan man snakke om sultanisering?

Peder Nøstvold Jensen har festet seg ved at det ikke er fremført noen kritikk av denne sponsingen. Har den påvirket utstillingens innhold? Eirik Newth undret seg i Aftenposten over at man ikke med ett ord går inn på hvor det ble av den islamske vitenskapen. Hvorfor svant den hen?

Kurator ved Teknisk Museum er Vidar Enebakk som tilhører de som kritiserer høyresiden skarpt og med odiøse adjektiver.

Peder Nøstvold Jensen ser et politisk poeng.

 

Dobbeltstandardene kan bli pinlig åpenbare. Den gamle venstreradikaleren Vidar Enebakk, nå konservator ved Teknisk Museum i Oslo, hjalp til med å sette opp vandreutstillingen Sultans of Science om såkalt islamsk vitenskap. Den er støttet av De forente arabiske emirater, et land uten betydelige vitenskapsmenn men med mye olje som brukes til å hyre billig utenlandsk arbeidskraft med få rettigheter som jevnlig deporteres, en stat der kvinner risikerer å bli fengslet for sin egen voldtekt.

Burde ikke Teknisk Museums relasjon til søkkrike arabiske deporteringsregimer også problematiseres, når det krangles om ett enkelt bokstipend fra en privat norsk stiftelse? De som skapte utstillingen samarbeider med institusjoner i Saudi-Arabia, et ekstremt intolerant, shariastyrt land, der man risikerer å bli offentlig halshugd for å kritisere islam, der slaveri fremdeles praktiseres under overflaten og der praktisering av alle andre religioner enn islam er strengt forbudt.

Enebakk hevder at slike utstillinger med islamsk propaganda kan motvirke såkalt islamofobi, og at det er dokumentert at massemorderen Anders Behring Breivik ble påvirket av islamfiendtlige tenketanker i USA. Dette kan knapt kalles nøytral vitenskapsformidling og er problematisk for en institusjon som mottar offentlige midler.

 

http://www.nrk.no/ytring/hva-er-ekstremt_-1.11091218

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂