Nytt

En 39 år gammel rabbiner, Mendel Gurewitz, ble søndag angrepet av en gjeng unge menn på et kjøpesenter i Offenbach nær Frankfurt. Mennene hadde «middelhavsutseende». Vaktene foretok seg ingenting.

Slike historier vekker stor oppsikt i Israel og via israelske aviser når de  medier som dekker jødiske saker over hele verden. Bevisstheten om hva som skjer med og mot jødene i Europa er derfor høy.

Men er den høy blant europeere? Eller er ubehaget ved å si noe negativt om nye landsmenn fra Midtøsten og Nord-Afrika så stor at man vender blikket bort?

I Storbritannia får branner i et islamsk senter og i en islamsk skole i og utenfor London stor oppmerksomhet, og mediene bruker dem for hva de er verdt mot en utenomparlamentarisk høyreside, selv der hvor svarene ikke foreligger. Oppmerksomheten er stor for å vise at man tar angrep på alvor.

Men hva med overfall på jøder på åpen gate?

The alleged attack took place in a shopping center passage. The authorities are reviewing video cameras from the shopping area for footage of the event.

Mark Dainow, the deputy director of the Jewish community in Offenbach, criticized the security personnel at the shopping location for failing to intervene to stop the aggressive activity of the youths.

Gurewitz was forced to flee the building and the youths pursued him. A friend of the rabbi drove by and rescued the rabbi by picking him up in his car. The manager of the shopping mall apologized for the conduct of the security personnel.

On May 26, three people attacked a 26-year-old Jewish man in Berlin early in the morning, lightly wounding him. He was wearing a Tshirt with a pro-Israel emblem on it, and the assailants learned that he was Jewish in the course of a conversation.

Also last month, an IDF soldier on leave was among 10 young Israelis who were subjected to an anti-Semitic verbal attack before the May 24 Beyonce concert in Berlin.

The soldier, Nathanel Zerad, told JTA that, standing at the head of the line to enter the O2 World Stadium, the Israelis were verbally attacked by a group of about 50 Germans who wanted to move ahead of them.

“Some of them noticed that we were speaking Hebrew,” Zerad said. “One of them said, ‘You stink, you should go back to Israel.’ A girl said, ‘You guys smell so bad. Why didn’t he die in the Holocaust?’” JTA contributed to this report.

 

http://www.jpost.com/Jewish-World/Jewish-News/Youths-attack-Rabbi-in-Germany-315559