Fem ble drept i to ulike angrep i Israel torsdag, fire jøder og en palestiner, det høyeste antall hittil i knivintifadaen.

Israelerne risikerer å bli drept på jobben eller i gatene i deres eget land. Det første angrepet skjedde i Tel Aviv, mens ansatte på et kjøpesenter var i bønn. En fembarnsfar fra Dura på Vestbredden valgte å bli drapsmann.

Earlier in the day, a Palestinian man was arrested after stabbing and killing two Israelis and wounding another who were engaged in mid-day prayers, Israeli media reported.

The attacker was arrested after being partially subdued by a civilian. Authorities identified him as Raed Khalil bin Mahmoud, a 36-year-old father of five from the West Bank city of Dura. He revealed to investigators that he works at a restaurant in Jaffa, the Algemeiner reports.

The violence unfolded at the Panorama office building and shopping center in southern Tel Aviv. Authorities said the assault started at a shop where people were engaged in mid-day prayers.

Terroren i Paris gjør at Israel rykker i bakgrunnen, men den daglige terroren setter det israelske samfunn under et enormt press. Norske medier er ikke like interessert da ofrene er jøder. Hadde rollene vært byttet om  – at palestinerne ble knivdrept i bønn – ville det blitt ramaskrik.

Det andre angrepet skjedde på en bosetting på Vestbredden. En amerikansk student, en israeler og en palestiner ble drept, da en palestiner åpnet ild med en Uzi-maskinpistol.

 the assailant opened fire with an Uzi submachine gun from inside a vehicle at Israeli vehicles, hitting several people. When he ran out of ammunition, the attacker drove in the direction of the nearby Gush Etzion Junction before ramming the vehicle into a car.

Security personnel shot back at the suspect, disarmed him and arrested him.

The Israeli man killed was identified as Yaakov Don, 51, from Alon Shvut. The US youth was named as Ezra Schwartz, 18, of Sharon, Massachusetts.

The wounded individuals, who were only lightly hurt, were Americans studying at a yeshiva in nearby Beit Shemesh. Magen David Adom said they were evacuated to the Shaare Zedek Medical center in Jerusalem.

 

Tilfeldige drap som rammer en besøkende amerikansk student gjør inntrykk i USA og sprer frykt, med alt det innebærer for utvekslingen av mennesker.

 

http://www.timesofisrael.com/3-dead-several-wounded-in-etzion-bloc-shooting-attack/

http://www.foxnews.com/world/2015/11/19/at-least-5-dead-in-west-bank-and-tel-aviv-terrorist-attacks/