Nytt

Frankrike ber ambassader og franskmenn i utlandet være årvåkne og ta forholdsregler. Man har spesielt bedt egyptiske myndigheter sørge for sikkerheten.

Den franske generalkonsulen i Kairo legger ikke skjul på at trusselen særlig kommer fra araberlandene og spesielt de hvor den arabiske våren har funnet sted.

Islamistgrupper har allerede oppfordret til protester mot Frankrike, og hvis krigen vedvarer kan det bli tøft for franske representanter i disse landene.

«A general message of vigilance has been sent to our embassies,» a diplomatic source at the foreign ministry told AFP.

The message also called on embassies to take precautionary measures to try to detect whether there are any hostile reactions toward France and to urge French citizens to avoid crowds, the source added.

According to the consulate general of France in Egypt, the French embassy in Cairo has demanded that Egyptian authorities ensure the security of its interests in the country after calls Friday to demonstrate against the intervention in Mali.

«In response to this intervention, various extremist groups have publicly expressed threats against French interests, especially in Arab countries,» the consulate general said in a statement addressing the French community around the world.

AFP/the local