Frankrikes forsvarsminister Florence Parly ble nødt for å kommentere brevet fra 22 generaler og 80 offiserer om at Frankrike går mot borgerkrig. Hun truer med disiplinære tiltak, men vil heller ikke blåse opp saken for å unngå for stor oppmerksomhet.

Ex-generals spark backlash as they warn of ‘civil war’ in France 

Mediene hjelper hennes så godt de kan ved å fremstille generalene som «høyreorienterte». Ett medie sier dette er på grensen til «oppfordring til opprør». Mediene viser sin hensikt litt for tydelig og oppnår det motsatte: Publikum reagerer.

Alle oppegående mennesker forstår hva generalene sier: Frankrike trues av oppløsning. Det er mange år siden uttrykket «republikkens tapte territorier» ble introdusert. Hvis ett ord beskriver et fenomen folk kjenner seg igjen i, vil det bli stående. Hvis ikke går det i glemmeboken.

Mediene og politikernes problem er at det er varslernes ord som blir stående og de som forsøker å skyte budbringeren som pådrar seg folks mishag. Folk liker ikke å bli manipulert. Den politiske eliten har holdt på så lenge at publikum har gjennomskuet dem. I stedet for å velge å gå i seg selv, skrur de opp volumet.

Det gjør at de er dømt til å tape.

Fra AFPs omtale av generalene:

The government and left-wing parties strongly condemned the letter, which was published on the 60th anniversary of a failed coup d’etat by generals opposed to France granting independence to Algeria.

Assosiasjonen synes klar: Generalene er kuppmakere in spe.

Defence Minister Florence Parly warned Monday that those still serving would be punished for flouting a law requiring them to remain politically neutral.

But she also appeared anxious to avoid giving too much importance to their outburst, assuring that the «immense majority» of French troops remained neutral and loyal.

Political analyst Jean-Yves Camus also downplayed the significance of the letter, telling AFP the signatories were «no heavyweights» in the army.

AFP slår seg selv på munnen når det skriver:

An Ifop poll published in the Journal du Dimanche newspaper on Sunday showed security and the fight against terrorism among voters’ top priorities after a new wave of jihadist attacks, including the October 2020 beheading of a schoolteacher who showed his pupils cartoons of the Prophet Mohammed.

Hvis dette stemmer – og ingenting tilsier noe annet – hvem er det sannsynlig at velgerne sympatiserer med?

Race-hustlers

I USA kalles de race-hustlers, politikere og aktivister som forsøker å slå politisk mynt på rase. Det er blitt en blomstrende geskjeft, også økonomisk.

The public foray by the generals, most of whom are close to far-right circles according to France Info, comes in the midst of a heated debate in France about racism and colonialism led by young, non-white French activists.

The generals accused them of whipping up «hatred between communities» with their rhetoric and support for tearing down statues of French figures from colonial times.

Uskrevne lover

Forbrytelsen generalene begår er å generalisere problemet. Jihad-angrepene stikker langt dypere enn til enkeltpersoner. Alle vet det, men det feminiserte forsvaret tillater ikke at det sies offentlig.

«Who could have imagined 10 years ago that a teacher would one day be beheaded on leaving school,» they wrote referring to the murder of Samuel Paty by a radicalised Chechen immigrant, a crime that caused deep shock in France.

Folk flest vil være helt enig. Det som har skjedd trosser enhver forestillingsevne.

Hvis mediene hadde vært ærlige ville de skrevet at Christian Piquemal ledet en demonstrasjon i Calais mot migrasjonsbølgen som tok helt av i 2015 etter at Merkel utløste den. For det ble han arrestert og holdt på å dø av hjerteinfarkt.

En annen feil medier og politikere begår er at de tror vi er uten hukommelse. Den kan frie medier bevare slik at man kan avsløre tilsvining som metode.

The lead signatory of the letter in Valeurs Actuelles, Christian Piquemal, is a former Foreign Legion commander who was arrested for taking part in an anti-migrant demonstration in 2016.

Vi husker Piquemal fra den gangen og det var politikernes skam som arresterte ham.

– Frankrike er i ferd med å reise seg igjen
Christian Skaug 9. februar 2016, 12:02
General Christian Piquemal, tidligere sjef for Fremmedlegionen, ble lørdag arrestert i Calais under en ulovlig demonstrasjon mot migrasjonen, som han risikerer fengsel for å ha vært med å organisere. En slik behandling av en 75 år gammel, lojal og høyt dekorert tjenestemann og patriot, som fikk et illebefinnende etter to døgns arrestasjon, avstedkommer indignasjon på den franske høyresiden.

 

 


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.