Nytt

Hazara-folket er en utsatt gruppe, både i Pakistan og Afghanistan. De er shiaer og radikale sunnier ser på dem som vantro. De har i stigende grad blitt utsatt for terror i Pakistan. Torsdag ble 86 drept i to bombeangrep.

De etterlatte har gått til sit-down-aksjon og nekter å begrave de døde i protest mot hæren og myndighetenes mangel på respons og empati. Hazarene krever at hæren beskytter dem.

Men de har ikke mottatt noen form for sympati eller beklagelse fra hæren. Nasjonale medier gir også protesten liten eller ingen dekning. Kun Geo-tv viser bilder av dem.

En radikal gruppe med bånd til Taliban – Laskar e-Janghvi har påtatt seg ansvaret. Taliban-tilknyttede grupper har den siste tiden gått løs på helsearbeidere som driver en vaksinasjonskampanje mot polio. I begge tilfeller er det snakk om dødelig vold mot sakesløse mennesker.

In a telephone interview on Friday night, hours after the protest started, another leader, Nadir Ali, said, “Right now, it is raining in Quetta and the temperature is minus two centigrade.” As of midnight, the group was still in place.

There was no immediate response from the country’s powerful army or its chief, Gen. Ashfaq Parvez Kayani.

Quetta, the capital of Baluchistan Province, has been ravaged by a vicious cycle of sectarian violence in recent years. Thursday’s toll was one of the highest in 14 years of violence that have left hundreds of Hazaras dead. The dual suicide bombing on Thursday, like most of the attacks on Hazara Shiites, was claimed by Lashkar-e-Jhangvi, a Sunni militant group with strong links to the Taliban.

Mr. Ali criticized city and provincial authorities for failing to arrest the attackers. “They are not taking any action,” he said.

Shiites leaders also expressed shock that no high-ranking government official visited the grieving families to offer support or any sense of consolation. The chief minister of the province has often been criticized for not expressing support for Hazaras.

Local television networks gave little coverage to the protest by the grieving families. The apathy was widely condemned on Twitter, the social networking service.

But Geo TV, a private television network, broadcast images of protesters, which included women, children and elderly men, sitting by the roadside. Many held candles.

http://www.nytimes.com/2013/01/12/world/asia/pakistanis-protest-the-killing-of-86-shiites.html?src=recg