En selvmordsbomber drepte fem høyere offiserer i den iranske Revolusjonsgarden og 15 andre i Sistan-Baluchistan-provinsen på grensen til Pakistan. En sunni-muslimsk opprørsgruppe, Jundallah, er aktiv i området og har gjennomført flere angrep.

The official IRNA news agency said the dead included the deputy commander of the Guard’s ground force, Gen. Noor Ali Shooshtari, as well as a chief provincial Guard commander for the area, Rajab Ali Mohammadzadeh. The other dead were Guard members or local tribal leaders. Dozens of others were wounded, the report said.

The commanders were inside a car on their way to a meeting with local tribal leaders in the Pishin district near Iran’s border with Pakistan when an attacker with explosives blew himself up, IRNA said.

Iran’s state-owned English language TV channel, Press TV, said there were two simultaneous explosions: one at the meeting and another targeting an additional convoy of Guards on their way to the gathering.

There was no immediate claim of responsibility, but the region in Iran’s southeast has been the focus of violent attacks by a militant group from Iran’s Sunni Muslim minority called Jundallah, or Soldiers of God, which has waged a low-level insurgency in recent years.

The group accuses Iran’s Shiite-dominated government of persecution and has carried out attacks against the Revolutionary Guard and Shiite targets in the southeast.

Revolusjonsgarden, som er en stat i staten, la skylda på «den globale arrogansen», en eufemisme for Irans motstandere, fremst USA, Storbritannia og Israel. I uttrykket ligger det også et element av at de er ugudelige makter som trosser Allah.

Jundallah sprengte så sent som i mai en bombe i en shia-moske. 25 mennesker ble drept. I juni ble 13 medlemmer av Jundallah hengt.

Baluchistan er en stor provins også på pakistansk side. Der er det også en opprørsbevegelse. Grensen er lang og ligger i ugjestmildt terreng.


Revolutionary Guard commanders killed in Iran bomb

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.