Flere personer i nøkkelposisjoner forlot sine stillinger torsdag i protest mot at president Mohamed Morsi har brukt jernneven mot opposisjonen.

Leder av statskringkastingen gikk av og leder for kommisjonen som skal avholde folkeavstemning om ny grunnlov sa han ikke kunne arbeide for myndigheter som lar egyptisk blod flyte.

The director of state broadcasting resigned Thursday, as did Rafik Habib, a Christian who was the vice president of the Muslim Brotherhood’s Freedom and Justice Party and the party’s favorite example of its commitment to tolerance and pluralism. Their departures followed an announcement by Zaghoul el-Balshi, the new general secretary of the commission overseeing a planned constitutional referendum, that he was quitting. “I will not participate in a referendum that spilled Egyptian blood,” he said in a television interview during the clashes late Wednesday night.

With the resignations on Thursday, eight Morsi administration officials have quit in protest in recent days. In a day of tension and uncertainty unlike any other since the revolt that overthrew Hosni Mubarak nearly two years ago, state media reported that Mr. Morsi, of the Muslim Brotherhood’s political arm, was meeting with his top advisers and would deliver a public address in response to the clashes. The top scholar of Al Azhar, the center of Sunni Muslim learning that is considered Egypt’s chief moral authority, urged both sides to pull back from violence and seek “rational dialogue.”

http://www.nytimes.com/2012/12/07/world/middleeast/egypt-islamists-secular-opponents-clashes.html?pagewanted=2&hp

Les også

-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂