Obama-administrasjonen foretar den første milde avstraffelsen av Egypts militære og suspenderer leveringen av fire F-16-fly. Militært har det ikke stor betydning, men symbolsk betyr det mye.

Egypterne er sensitive for nasjonale ydmykelser og det er en viss fare for at Egypt vil føle det slik.

The greatest blow might be to the pride of the Egyptian military.

“This is like throwing an inside fastball to brush a batter back from the plate — just a warning that you can ‘bring the heat’ if you have to,” a Pentagon official said. If the political transition within Egypt moves ahead, the shipment of warplanes could be rescheduled.

Imens er en utsending for Brorskapet i London hvor han pisker briter og amerikanere for ikke å være tøffe nok overfor generalene.

Dr Wael Haddara, a senior Morsi aide who is visiting London this week, described Friday’s planned demonstration as a “mob action” that was likely to encourage the very kind of state-sponsored violence it purported to avoid.

“The expectation is that the protesters will be painted as terrorists, with all stops then pulled out to get rid of them, on the pretext of ridding the country of terrorism,” he told The Daily Telegraph.

Dr Haddara is due to speak at a meeting on Thursday in the House of Lords, where he will outline the Brotherhood’s concern at the West’s ambiguous attitude to Mr Morsi’s overthrow. The Brotherhood says that Britain and the US were far too muted in their condemnation of the coup, which they point out removed a democratically-elected government. They argue that had the army removed a secular government at Islamists’ behest, rather than the other way around, the criticism in the West would have been far greater.

“My message to the House of Lords and to Britons in general is that they need to decide what they stand for,” said Dr Haddara. “Is it expediency, to deal with whoever is in power, or do they actually believe in democracy?”

Imens har general Abdulfattah al-Sisi, som ledet avsettelsen av Mohamed Morsi, oppfordret folk til å gå ut på gatene fredag for å vise at flertallet er for hæren og mot Morsi.

“On Friday, every honourable and honest Egyptian must come out,” he said during a speech at a graduation ceremony for military cadets in the Mediterranean coastal city of Alexandria on Wednesday. “Please, shoulder your responsibility with me, your army and the police, and show your size and steadfastness in the face of what is going on.”

Avstanden mellom partene er stor og mye står på spill. En  tjenestemann i Pentagon sier de forventer at ting kommer på skinner igjen, dvs. at situasjonen normaliseres for Brorskapet.

Men dette skjer ikke bare ved at hæren slakker på restriksjonene overfor Brorskapet. Det kan gjøre vondt verre og bidra til kaoset. Brorskapet godtar ikke noe annet enn full seier og vil tolke enhver innrømmelse som svakhet.

USA later til å følge Egypt fra utsiden.

 

http://www.nytimes.com/2013/07/25/world/middleeast/us-halts-delivery-of-f-16-fighters-to-egypt-in-sign-of-disapproval.html?hp&_r=0

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/egypt/10200495/Egypts-military-chief-accused-of-declaring-civil-war-against-Muslim-Brotherhood.html

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂