Versjonene av hva som skjedde utenfor Republikanergardens forlegning er gjensidig utelukkende. Ifølge Brorskapet åpnet hæren ild uten forvarsel. Men hæren sier at demonstrantene forsøkte å storme forlegningen, at en offiser ble drept og flere soldater såret. Soldatene ble tvunget til å forsvare seg.

Men det er enighet om at 34 så langt er meldt drept og et høyt antall såret.

Brorskapet har fått sine martyrer. Det har de nok ikke noe imot. Martyrer kan brukes til å piske opp stemningen, noe ledelsen har forsøkt lenge.

Ett resultat av skytingen var at salafist-partiet Al-Nour trekker seg fra opposisjonsblokken.

The Muslim Brotherhood activists tried to storm the headquarters of the Republican Guard in Cairo where they believed that ousted president Mohammed Morsi is being held under arrest. They killed an officer and critically injured several soldiers in the onslaught, prompting security personnel to defend the compound and open fire, the army said in a statement.

Citing the military, Egyptian state television reported that the soldiers opened fire in response to a “terrorist” attack on the compound, which has been the target of previous attempts by Muslim Brotherhood supporters to free Morsi. On Friday, at least four activists were killed by army fire there.

The military said it had arrested some 200 people and seized weapons, ammunition and Molotov cocktails. It confirmed that at least five pro-Morsi activists had been killed in the exchange.

Citing the “massacre” at the Cairo compound, al-Nour, the ultraconservative Salafist Islamist movement, announced that it was pulling out of the bloc of factions that have been wrangling over who will fill the prime minister’s spot in the interim government.

Hvordan mediene refererer hendelsen kan fortelle noe om deres sympatier. Det er en distinkt mulighet for at hærens versjon er korrekt. Det er vanskelig å forstå hva den skulle tjene på å gi Brorskapet martyrer. Å åpne ild uten forvarsel ville være ytterst ubetenksomt.

På den annen side er det noe som heter frykt og forvirring og ukloke avgjørelser.

http://www.timesofisrael.com/scores-of-muslim-brotherhood-activists-said-killed-in-clash/