Nytt

Kripos går inn for at offentlige steder som tilbyr nett, som caféer, hoteller, flyplasser, bibliotek, bensinstasjoner, skal kreve identiteten på brukeren.

Post- og teletilsynet har ute på høring forslag til regler for Datalagringsdirektivet, men det gjelder kun forpliktelsene til tilbydere av teletjenester. Ikke såkalte offentlig tilgjengelige aksesspunkter.

Mens tilsynet ikke legger opp til at lagringsplikten skal gjelde særlig flere enn teleselskaper og internettleverandører, skriver Kripos i sitt høringsnotat at de mener lagringsplikten bør skjerpes inn til å gjelde bedrifter, hoteller og andre som tilbur nettilgang eller såkalte hotspots, skriver Computerworld.

Får politiet det som de vil, blir det dermed ulovlig å være anonym når man logger seg på nettilgangen hos alt fra kafeer og restauranter til flyplasser og gjestenett hos bedrifter.

Kripos viser til bestemmelsen om at man ikke skal kunne være anonym som mobiltelefonbruker, og viser også til Danmark hvor man har utvidet lagringsplikten.

«Basert på dette er det Kripos’ klare vurdering at enhver bedrift/institusjon som tilbyr internettaksess eksternt må underlegges lagringsplikt for denne typen data for at formålet med lagring skal oppnås», skriver Kripos i høringsuttalelsen.

Kripos mener det kun er private hjem som skal få slippe datalagring.

Den endelige forskriften vil være klar om noen uker og Datalagringsdirektivet skal implementeres mot slutten av 2013, opplyser Samferdselsdepartementet til avisen. (NTB)