Nytt

Markedene reagerte på Mario Draghis pressekonferanse ved å sende børsene oppover. Betyr det at planen om å kjøpe statsobligasjoner er begynnelsen på en løsning av eurokrisen?

Draghi sa det var en dissenter på styremøtet i Den europeiske sentralbanken, uten å navngi hvem det var. Men senere kom det frem at det var leder av den tyske sentralbanken, Jense Weidemann. Kan ECB regne med å kjøre en suksessfull politikk uten støtte fra EUs viktigste land, eller har man stilltiende samtykke? er uenigheten kun for show?

“The framework announced [by the ECB] creates a substantial and credible firewall… this is a game-changer,” Marco Valli, chief eurozone economist at Unicredit, told reporters.
But Karen Woodman, economist at Jefferies, said: “For all of Draghi’s efforts we still don’t really understand how the OMT will differ from the failed Securities Market Programme.”

Ønske om å kunne kjøpe statsobligasjoner har lenge fremstått som en opplagt løsning. Men Draghis plan forutsetter at mottakerlandet ber om en bailout og forplikter seg på de strenge innstrammings og effektiviseringskrav som Brussel har stilt opp. En løsning må ha to ben å stå på, sier Draghi.

Men OMT-planen er omstendelig, og vil ta tid. Tid er det eurosonen har minst av. Pengene renner ut av Spania.

Problemene har hatt en tendens til å vende tilbake med full styrke, etter at nye forslag har vist seg ikke å virke, og da med fornyet styrke.

Draghi forsøker å gi et inntrykk av handlekraft og at han har myndighet til å gjøre det som skal til: Euroen er irreversibel sa han igår.

Men skeptikerne – og dem er det blitt stadig flere av – sier at det kun er en politisk union som kan løse eurokrisen. Til syvende og sist er krisen politisk.

Trevor Greetham of Fidelity said: “In the end this is always going to come down to politics … Does all of this engender full political union or deepen divisions? I expect Europe to muddle along, but its economy won’t fire on all cylinders until these issues are resolved.”

Mariano Rajoy, the Spanish prime minister who was hosting a visit from Angela Merkel yesterday, said he needed time to analyse Mr Draghi’s plan. The German chancellor said she agreed that the ECB had acted within its mandate, but warned that it “cannot replace political action”. The pair had nothing to say on whether Spain would seek a bail-out.

Stock markets soar as Mario Draghi defies Germany and unleashes ‘fully effective backstop’ for euro
Global stock markets jumped as Mario Draghi defied German opposition and launched an “unlimited” bond-buying programme that he said would provide a “fully effective backstop” to the stricken eurozone economies.