Konstprojektet rullar vidare. Idag deklarerade konstföreningen Jamtli i Östersund att jag inte får delta i deras utställning ”Udda & Jämt”. På Sveriges Radio anger man skälen:

”Anledningen till avbokningen är Vilks planerade deltagande i en antimuslimsk konferens i New York, arrangerad av den internationella alliansen SION (Stop Islamization Of Nations), samt Vilks uttalande i svensk media om islam och den islamiska världen – som han inte senare har tagit avstånd ifrån.”

Här är frågan vad jag skall ta avstånd från. Allt jag sade i intervjun i SR Kulturnytt var att Islam inte har moderniserats och att den del av Islam som förordar modernisering är en svag röst. Detta var ett citat från professor Mohammad Fazlhashemi som får sägas vara en av landets ledande experter i ämnet. Får se om Jamtli går vidare och kräver att även Fazlhashemi skall göra avbön.

Landsantikvarie Henrik Zipsane fyller på: ”Jag vill inte att Jamtli på något vis förknippas med antimuslimsk propaganda, vi har många muslimska länsbor och alla ska känna sig trygga och välkomna till Jamtli.” Och lägger till de sedvanliga flosklerna att ”Jamtli försvarar både yttrandefriheten och den konstnärliga friheten, men att det inte är samma sak som rättighet att få ställa ut sin konst på museet.”

Inbjudan till den här utställningen kom för mer än ett år sedan. De medverkande konstnärerna är följande:

Zandra Ahl

Karin Mamma Andersson

Nathalie Djurberg

Claes Eklundh

Mikael Ericsson

Linn Fernström

Marianne Lindberg de Geer

Anne-Marie Nordin

Jockum Nordström

Anna Odell

Andreas Poppelier

Viktor Rosdahl

Per B Sundberg

David Svensson

Lars Vilks

Magnus Wallin

Ola Åstrand

Utställningen skall äga rum i november samt i december då det var tänkt att jag skulle visa video tillsammans med Anna Odell. Det jag hade tänkt mig var en bearbetning som jag har gjort av Debussys Pelléas och Mélisande.

Men nu grep alltså censuren in. Se även Östersundsposten.

Les også

-
-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂