Jämtlands lens kunstforening har måttet avlyse utstillingen ”Udda och jämt” på Jamtli kunstmuseum. Årsaken er at flesteparten av de inviterte kunstnerne har takket nei til å stille ut sine verk i solidaritet med kunstneren og kunstteoretikeren Lars Vilks.

Vilks var opprinnelig invitert til å stille ut, men i forrige uke besluttet Jamtli-sjef Henrik Zipsane å avbooke Vilks på grunn av hans uttalelser om islam i svenske medier og fordi Vilks har sagt ja til å holde tale på en antiislamsk konferanse i New York 11. september:

”Anledningen till avbokningen är Vilks planerade deltagande i en antimuslimsk konferens i New York, arrangerad av den internationella alliansen SION (Stop Islamization Of Nations), samt Vilks uttalande i svensk media om islam och den islamiska världen – som han inte senare har tagit avstånd ifrån.”

Idag måtte Jämtland kunstforening skuffet konstatere at 13 av de opprinnelig 17 kunstnerne har hoppet av, og begrunnet det med at de støtter ytringsfriheten. Arrangørene er dermed nødt til å avlyse utstillingen:

All publicitet är bra publicitet. Det menade Jamtli-chefen Henrik Zipsane i en intervju med SvD i tisdags. Men nu meddelar Jämtlands läns konstförening besviket i ett pressmeddelande att Östersundsmuseets utställning ”Udda och jämt” helt ställs in.

– Från början hade 16 konstnärer tackat ja. I måndags var hälften kvar och när det blev ännu färre kändes det inte som vi kunde göra en representativ utställning om samtidskonst som vi tänkt, säger Görel Stephansson, ordförande i Jämtlands läns konstförening som tillsammans med Jamtli arrangerade utställningen.

Det var förra veckan som Jamtlis chef Henrik Zipsane meddelade att man inte tänkte visa Lars Vilks verk på utställningen ”Udda och jämt”, med motiveringen att han tänkt tala på en islamfientlig konferens i New York den 11 september, samt hans kommentarer i olika medier kring islam. Beslutet fick nästan samtliga av utställningens övriga konstnärer, som Marianne Lindberg De Geer, Anna Odell och Jockum Nordström, att hoppa av utställningen.

Ordfører i Jämtlands kunstforening, Görel Stephansson, mener nå at Jamtli-ledelsen handlet for raskt da de besluttet å avbooke Vilks:

– Det gick för fort det som hände i förra veckan, man agerade för snabbt. Jag önskar att vi hade kunnat bearbeta alla uppgifter, hunnit ta kontakt med Lars Vilks, med Bengt Adlers som stått för urvalet och med övriga konstnärer, säger Görel Stephansson.

Lars Vilks har tidigare sagt att han deltar i konferensen i New York för att tala om den debatt som orsakades av hans teckningar av profeten Muhammed som rondellhund. Enligt Görel Stephansson diskuterades hans medverkan i utställningen när arbetet med den började för ett och ett halvt år sedan.

– Vi var medvetna om att han var kontroversiell, han var med som provokatör.

Svenska Dagbladet: Jamtli ställer in utställning

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂